Suđenje

Tešić: Duža kazna ili oslobađajuća presuda za učešće u ubistvima Srebreničana

7. Februara 2023.16:06
Iznoseći žalbu na presudu kojom je Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice, Tužilaštvo BiH je zatražilo dugotrajnu kaznu zatvora, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili osudu ispod zakonskog minimuma.
Momčilo Tešić (u sredini). Foto: BIRN BiH

Tužilac Predrag Tomić je, obrazlažući žalbu, kazao da su radnje za koje se optuženi Momčilo Tešić tereti izvedene na krajnje brutalan i hladnokrvan način. Prema njegovim riječima, optuženi nije iskazao neslaganje ili oklijevanje prilikom strijeljanja muškaraca.

Prema iskazima svjedoka, kako je naveo Tomić, optuženi je bio na kamionu, te je potvrđeno da je on potrčao za zaštićenim svjedokom kako bi ga spriječio u bjekstvu. Tomić je dodao da je sa leševa oduzet pronađeni novac.

“Tužilaštvo BiH smatra da je kazna nedostatna i nepravilna i traži da se izrekne kazna dugotrajnog zatvora, a optuženi je u vrijeme počinjenja djela imao 22 godine”, naveo je tužilac Tomić.

Početkom septembra 2022., Tešić je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice počinjenom 13. na 14. juli 1995. u mjestu Mršići kod Vlasenice.

S Tešićem se sudilo i Miletu Kosoriću, bivšem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske, ali je postupak protiv njega u maju razdvojen zbog bolesti.

Tešić je bio optužen kao pripadnik voda Vojne policije Vlaseničke brigade za pomaganje u genocidu, ali mu je Sud BiH izrekao kaznu za zločin protiv čovječnosti.

Advokat Rade Golić je kazao da nije van razumne sumnje dokazano da je Tešić izvodio zatvorenike, niti da je bio prisutan. On je rekao da je Prvostepeno vijeće počinilo bitnu povredu krivičnog postupka, što je uticalo na zakonitost i pravilno utvrđivanje kazne jer Tešić ni danas ne zna za šta je osuđen, a za šta oslobođen.

Govoreći o primjeni zakona, Golić je podsjetio da je Tešiću optužnicom stavljen na teret genocid, a pobijanom presudom osuđen je za zločin protiv čovječnosti.

“Evidentno je da je došlo do povrede zakona jer je primijenjen zakon koji se ne može primijeniti. Tešić je doveden u težu procesnu situaciju”, pojasnio je Golić, dodavši da je za genocid zaprijećena kazna zatvora od pet do 15 godina, a u skladu s dosadašnjom sudskom praksom, za zločin protiv čovječnosti, kao “mali” genocid, zaprijećena je kazna od deset do 45 godina.

Golić je kazao da problem nestalih u BiH opterećuje zajednicu jer porodice ne mogu da nađu smiraj.

“Optuženi Tešić je pokazao grobnicu. Da li je to olakšavajuća okolnost?”, rekao je Golić, zatraživši da se Tešić oslobodi ili da mu se odredi kazna ispod zakonskog minimuma.

Tešić, koji je također uložio žalbu, kazao je da ostaje kod svojih pisanih navoda žalbe, kao i advokata, uz molbu Apelacionom vijeću da imaju u vidu sve presude i kazne koje su izrečene.

Odluku po žalbama Apelaciono odjeljenje će donijeti u zakonskom roku.

Emina Dizdarević Tahmiščija