Suđenje

Nanić i ostali: Mustafić tvrdi da je pomagao zatočenicima

6. Februara 2023.16:34
Optuženi Hasan Mustafić, svjedočeći u svoju korist, negirao je učešće u zločinima za koje ga tereti Tužilaštvo BiH zajedno s još sedmoricom bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine na području Bužima.
Nanić i ostali. Foto: Sud BiH

Mustafić je naveo da je vojno angažovan u junu 1992. godine u jedinici Teritorijalne odbrane (TO), a potom pristupio u 505. vitešku motorizovanu brigadu, da bi u oktobru 1992. naišao zaprežnim kolima na tenkovsku minu i bio teško povrijeđen, kao i da je u bolnici bio do početka 1994. godine.

“Tada mi je oštećen sluh, vid i pamćenje“, rekao je Mustafić i naveo da je po izlasku iz bolnice prebačen u Vojnu policiju.

Mustafić je rekao da je za zarobljenike bio zadužen Ćato Alešić, te da je on vodio evidenciju. Kada Alešić nije tu, on je upisivao ko je od zatvorenika doveden, te koji su zatočenici i kada odvođeni na prinudne radove.

Ispričao je da je u više navrata pomagao zatočenicima na način da ih je, kada ih je vodio na radove, svraćao svojoj kući i tražio od žene da ih nahrani.

“Sve mi je namontirano, svi svjedoci koji mene terete jeli su i pili kod mene, samo im je sada obećana penzija“, rekao je Mustafić.

Na pitanje sudije Davorina Jukića, ko mu montira, rekao je da to rade “dezerteri Fikreta Abdića i njegova vojska“.

U svojstvu vojnog policajca je radio, kako je ispričao, kao stražar u bivšem hotelu “Radoč”, gdje su bili zaarobljenici, a potom je prebačen da čuva “sabirni centar”.

“Ja sam, po odobrenju komande, puštao kući na 24 sata one zarobljenike kojima bi došao neko od rodbine i ostavio svoju ličnu kartu“, rekao je Mustafić.

On je naveo da nisu tačne tvrdnje svjedoka da su ih Vahid Bajraktarević i on zajedno tukli jer, kako je objasnio, Bajraktarevića je mogao vidjeti samo na ratištu.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, optužnica sa Mustafićem tereti Zijada Nanića, Vahida Bajraktarevića, Esada Kudelića, Senada Salkića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Na današnjem ročištu saslušan je i Sakib Hasanbašić, svjedok Odbrane Bajraktarevića, koji je prvo bio vojno angažovan u Armiji BiH, a potom prešao u Narodnu odbranu Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Kako je ispričao, njega su na Gradini zarobili pripadnici Petog korpusa Armije BiH i odveli ga u bivši hotel “Radoč” u Bužimu.

“Svaka čast za stražare, što se mene tiče. Nisu nas tukli, imali smo tri obroka“, rekao je svjedok i dodao da Bajraktarevića zna iz školskih dana, te da ga je vidio ispred hotela kada su ih doveli, kao i kad je odlazio.

“Tokom tri mjeseca – koliko sam bio tamo – nisam ga više viđao“, naveo je svjedok.

Na narednom ročištu Odbrana Bajraktarevića bi trebala završiti dokazni postupak, a planirano je saslušanje i optuženog Bapića.

Suđenje će se nastaviti 20. februara.

Selma Boračić Mršo