Suđenje

Balaban Ranko i ostali: Optuženi Baltić negira da je išao u Ekiće i Aliće

1. Februara 2023.16:14
U nastavku suđenja za zločine u Bosanskom Novom počinjene u ljeto 1992. godine, optuženi Dragan Baltić je, svjedočeći u svoju korist, negirao da je tokom 1992. godine išao sela Aliće i Ekiće.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Baltić je ispričao kako je u jesen 1991. bio vojno angažovan u Petu kozaračku brigadu, koja je ratovala u Hrvatskoj, da je tada zadužio uniformu i automatsku pušku, koje je zadržao, da se potom vratio u Bosanski Novi i svoje selo Maslovare, a sredinom jula 1992. priključio se Novogradskoj brigadi.

Optuženi je rekao kako mu je jedno veče na vrata kuće došao Milan Balaban i tražio da sa svojom braćom Rankom i Stojanom ode u susjedno selo, te da čuvaju stražu oko kuće Mirka Odžića.

“Milan je rekao da su upale grupe ‘Zelenih beretki’ i da se očekuje napad”, kazao je Baltić te dodao kako su traktorom krenuli ka kući Odžića.

On je ispričao kako su im se na putu pridružili ujaci Ostoja i Stojan Balaban, koji su krenuli s njima, te da su kod kuće Nikole Majkića čuli pucanj, nakon čega su ugasili traktor, te je Dragan Baltić sam krenuo da vidi šta se dešava.

“Vidio sam tijelo muškarca kako leži pored puta, te grupu ljudi koji su se razilazili, a prepoznao sam neke od njih”, naveo je optuženi.

Baltić je ispričao kako se potom vratio nazad, te s braćom i ujacima krenuo ka kući Odžića, a po dolasku su se rasporedili na razmake od 50 metara između njih i tako stražarili.

“Čula se pucnjava, ali nas niko nije napadao”, rekao je Baltić, te dodao da su te noći odlučili da prekinu sa stražama i vrate se kućama.

U povratku su, kako je naveo Baltić, vidjeli Milenka Brčina kako čuči, te su se pozdravili, a onda je Dragan Balaban izašao iz šume i odveo Milenka.

Optuženi Baltić kazao je kako je čuo da su žene i djeca iz sela Ekići i Alići traktorima prebačeni u Novi Grad, te da je tokom posjete jednom kafiću u gradu čuo Dragana Balabana kako se hvali da su pobijeni muškarci iz ovih sela.

On je dodao da ga nikada niko nije angažovao na prekopavanju muslimanskog groblja.

“Ništa nisam znao dok nisam vidio optužnicu”, rekao je Baltić.

Sa Baltićem su za zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

U ovom predmetu je bio optužen i Ostoja Balaban, ali je postupak protiv njega obustavljen zbog smrti.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Baltić je negirao da su i komšije Odžića došle da čuvaju stražu.

Na upit tužiteljice Eldine Biuk zašto nisu ništa poduzeli ako su sve vrijeme čuli pucnjavu, optuženi je odgovorio: “Na nas niko nije pucao, ništa se nije događalo.”

Nastavak suđenja zakazan je za 15. februar, kada se nastavlja dokazni postupak Odbrane Baltića.

Selma Boračić Mršo