Suđenje

Paravac i ostali: Suđenje odgođeno zbog obimnosti svjedočenja

31. Januara 2023.10:50
Suđenje za zločine počinjene u Doboju i Tesliću odgođeno je zbog obimnog svjedočenja eksperta, a Vijeće Državnog suda je naložilo Tužilaštvu BiH da sa svjedokom prođe materijalne dokaze, kako mu se ne bi svaki dokument pojedinačno pokazivao.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Iako se današnjem ročištu odazvao doktor Zdenko Cihlarž, svjedok-ekspert, njegovo saslušanje nije provedeno, a tako je odlučilo Vijeće Suda BiH nakon što je tužilac Edin Muratbegović rekao da će svjedoku predočiti 69 materijalnih dokaza, o kojima on treba da se izjasni.

Ročište je počelo predočavanjem zapisnika o ekshumaciji Kantonalnog suda u Zenici iz 1999. godine, te je Cihlarž kazao kako je prisustvovao toj ekshumaciji u Doboju, a potom krenuo nabrajati lica koje su tada bila prisutna.

Predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić prekinuo je izlaganje i predložio da se ročište odgodi, te naložio tužitelju da kroz svih 69 materijalnih dokaza prođe sa svjedokom-ekspertom i za naredno ročište prezentuje na koje od ovih dokaza će obaviti ispitivanje Cihlarža.

“Propust Tužilaštva je što nije rađeno vještačenje, jer doktor nije sačinio nalaz i mišljenje kao što to rade vještaci, zato se i saslušava u svojstvu svjedoka-eksperta”, rekao je sudija Jukić te dodao da bi ovo saslušanje, na način kako je tužilac počeo, trajalo jako dugo.

Optužnica za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića tereti Borislava Paravca, Andriju Bjeloševića i Milana Savića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar.

Selma Boračić Mršo