Suđenje

Macura: Došao u bolnicu za ranjenim saborcem

31. Januara 2023.15:55
Na suđenju za zločine počinjene na području Gradiške 1992. godine, svjedoci Odbrane govorili su o dolasku Radeta Macure u bolnicu nakon što je dovezen jedan pripadnik njegove čete koji je bio ranjen prilikom sukoba s naoružanom grupom u Turjaku.
Rade Macura
Rade Macura. Foto: Sud BiH

Miroslav Vučenović kazao je da je bio vozač komandanta Drugog bataljona Gradiške brigade i da je jednom prilikom dobio zadatak da odveze grupu vojnika u Turjak. Kako je rekao, u Turjaku je bilo puno vojske i sreo je Macuru, koji je bio komandir Prve čete.

“Vidio sam Radeta kod Pošte. Pita: ‘Bi li me povezao? Ranjen mi je Vekić’”, prisjetio se svjedok, dodavši da je Vekić već bio odvezen.

On je kazao da su u bolnicu stigli u prijepodnevnim satima i da mu je Macura pričao da je Vekić ranjen kada je došlo do kontakta sa naoružanom grupom u Turjaku, kao i da je prethodno bio ranjen još jedan vojnik.

“Možda smo dva sata proveli u bolnici dok je Vekić operisan”, rekao je Vučenović.

Upitan šta mu je poznato o grupi iz Turjaka, kazao je da se pričalo da je bilo 11 ljudi upalo, da su se neki predali i da su pobijeni.

Na pitanja tužiteljice Olivere Đurić, on je odgovorio da su pripadnici Macurine čete tog jutra išli u Turjak, ali da on nije vozio nikog od njih.

Macura je optužen da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, u junu 1992. godine, za vrijeme pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

Svjedok Tihomir Aralica ispričao je da je ležao poslije operacije u bolnici u Gradišci i da je jedne prilike sišao iz sobe i čuo da je dovezen ranjeni Veljko Vekić. Prema njegovim riječima, nakon 15-ak minuta došli su Rade Macura i Miroslav Vučenović.

“Rekli su da je ranjen u Turjaku. Sjedio sam s njima sat – sat i po ispred bolnice”, naveo je svjedok.

On je kazao da je nekolio mjeseci bio u Macurinoj četi i da ga poznaje kao dobrog čovjeka. Za to vrijeme, kako je dodao, nisu imali nekih dejstava.

Nastavak suđenja je 14. februara.

Marija Taušan