Suđenje

Petrović: Suđenje za zločine u Brčkom počinje polovinom februara

26. Januara 2023.16:13
Početak suđenja Stojanu Petroviću za zločine počinjene u Brčkom zakazan je za 16. februar, kada će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji je, osim termina za suđenje, razmatrana dinamika izvođenja dokaza, kao i druga procesna pitanja. Tužilaštvo je dostavilo plan izvođenja dokaza, prema kojem će pozvati 13 svjedoka i jednog vještaka te izvesti materijalne dokaze.

Tužilac Edin Muratbegović je rekao da je izdao naredbu za vještačenje ključne svjedokinje nakon saznanja o njenim zdravstvenim problemima.

“To je najvažniji svjedok, na kojem se temelji optužnica u ovom predmetu. Ona je bila protivpravno zatvorena pola godine i zlostavljana…”, kazao je tužilac.

Dodao je da je vještak zaključio da ona može svjedočiti, te predložio uslove njenog dolaska i pripreme za svjedočenje. Muratbegović je kao dodatnu mjeru zaštite predložio da ona svjedoči iz posebne prostorije.

Tužilac je podnio prijedlog utvrđenih činjenica, a predsjedavajuća Vijeća Lejla Konjić Dragović ostavila je Odbrani rok do 23. februara da se o njemu izjasni.

Petrović je optužen da je protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti najbliže srodnike.

On je u avgustu 2021. optužen s Rankom Češićem i Slobodanom Ljubičićem. Postupak protiv Češića, koji je u Haškom tribunalu bio osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Brčkom, obustavljen je zbog smrti. Ljubičić, za koga je rečeno da je nastanjen u Srbiji, nije dostupan.

Ranije je iz Tužilaštva saopšteno da su oni optuženi u svojstvu pripadnika Interventog voda Stanice javne bezbjednosti u Brčkom. Češiću i Ljubičiću su optužnicom na tetret stavljena ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i zatvaranje, seksualno zlostavljanje i silovanje žena.

Konjić Dragović je napomenula da se većina optužbi odnosi na drugu dvojicu protiv kojih je postupak razdvojen, a da je ostala jedna tačka koja se odnosi na Petrovića.

 

Marija Taušan