Suđenje

Trišić: Tužilaštvo BiH uložilo na desetine materijalnih dokaza

17. Januara 2023.16:09
U nastavku suđenja Milanu Trišiću za zločine počinjene na području Bratunca, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je više od 50 materijalnih dokaza, dok je Odbrana uložila nekoliko prigovora relevantnosti.
Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Mersudin Pružan, tužilac u zamjeni, uložio je u sudski spis odluku o razoružavanju građana na području općine Bratunac iz 1992. godine, te naredbu za Krizni štab na Sokocu kojom se traži da osiguraju šlepere za prevoz zarobljenika.

Državno tužilaštvo uložilo je i odluku i spisak vojnika kojima su isplaćene naknade za maj 1992. godine, te dopis komandi garnizona u kojem se traži da se popuni bataljon u Bratuncu.

Pružan je uložio i dopis Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o nestalim osobama iz 2015. godine, te knjigu iz Doma zdravlja u Visokom o ratnim povredama osoba iz Bratunca.

Pored toga, Tužilaštvo BiH uložilo je na desetine dokaza o ekshumacijama posmrtnih ostataka, fotodokumentaciju i izvještaje s lokacija Blječeva, Suha, Glogova, lokacije rudnika cinka “Sase” i u naselju Redžići/Mihaljevići.

U sudski spis uvrštene su i skice s lica mjesta Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) s lokacije Blječeva.

Pružan je uložio i dokaze o smrti, ekshumaciji i identifikaciji za Ahmeda Huseinovića, Selmu Ibiševića, Redžu Arifovića, Redžu Sulejmanovića, Ćamila Ramića, Ramu Karića, Hajrudina Čomića, Ibrahima Mešića i Mustafu Mujkanovića.

Branilac Miodrag Stojanović prigovorio je na dokaze koji se odnose na ekshumacije u grobnicama na lokacijama Suha, Glogova, rudniku “Sase” te u naselju Redžići/Mihaljevići.

“Ovim dokazima se protivim jer oni ne mogu na ovakav način biti uvedeni u spis, jer nisu dio optužnice, niti predmet nalaza i mišljenja vještaka”, rekao je Stojanović.

Milan Trišić je optužen da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar, kada će Tužilaštvo BiH nastaviti sa iznošenjem materijalnih dokaza.

Selma Boračić Mršo