Suđenje

Ante Pavić će tražiti da mu se sudi u Hrvatskoj

11. Januara 2023.15:47
Okružno javno tužilaštvo predalo je Okružnom sudu u Doboju prijedlog za određivanje pritvora Anti Paviću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se danas ponovo nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Sud je dobio potvrdu da je Pavić primio poziv za današnje ročište koji mu je na adresi u susjednoj Hrvatskoj uručen krajem decembra.

Njegov branilac Novak Gojković kazao je da je obavio telefonski razgovor sa Pavićem, koji mu je rekao da se neće pojaviti pred dobojskim Sudom.

“On će tražiti suđenje u Hrvatskoj. Zbog straha od pritvora izbjegava dolazak na Sud“, objasnio je Gojković.

Ako Okružni sud u Doboju prihvati prijedlog za određivanje pritvora, za optuženim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Prema navodima optužnice Okružnog javnog tužilaštva Doboj, Pavić se tereti da je – kao pripadnik Vojne policije HVO-a u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” i staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, u kojima su se nalazili zatvoreni civili srpske nacionalnosti koji nisu bili vojno organizovani niti su učestvovali u neprijateljstvima – od aprila do septembra 1992. godine učestvovao u nanošenju povreda tjelesnog integriteta, protivzakonitom zatvaranju i silovanju civilnih lica.

Novo ročište za izjašnjenje o krivici, nakon kojega će biti održano ročište za određivanje pritvora, pred Okružnim sudom u Doboju zakazano je za 23. februar.

Arnes Grbešić