Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Viđao zatvorenike u Međeđi

9. Januara 2023.12:20
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u Međeđi kod Višegrada viđao nekoliko zatvorenika smještenih u kući u kojoj je bila i pekara.

sudnica Suda BiHSud BiH. Foto: BIRN BiH

Ševko Poljo kazao je da je radio u pekari i da su pravili hljeb za Višegradsku brigadu, kao i zatvorenike.

“Četiri ili pet ih je bilo. Ulaz pored stepeništa. Poznavao sam Milana Obradovića, prijatelj mi je bio. Imao je restoran u Višegradu”, prisjetio se svjedok.

On je rekao da zatvorenike nije niko čuvao, već da su bili zaključani. Kazao je da su ponekad dolazili po zatvorenike kad je bio ručak i vodili ih na sprat.

Poljo je dodao da je jednom boravio u Višegradu i da zatvorenika nije bilo kada se vratio. On je kazao da lica koja su tu bila nisu imala uniforme, ali da je moguće da je zatvorenika čuvala Vojna policija.

Na pitanja Odbrane, potvrdio je da je Obradoviću jednom bilo omogućeno da razgovara telefonom sa ženom. Rekao je da on ne poznaje pravila rada vojne policije i vojne bezbjednosti.

Za zločine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine optuženi su Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 16. januara.

Marija Taušan