Suđenje

Ilić i ostali: Akcija čišćenja u Zaganovićima

9. Januara 2023.13:42
U nastavku suđenja Zoranu i Radenku Iliću, optuženima za zločine počinjene na području Rogatice u junu 1992. godine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su da je naređeno čišćenje muslimanskih sela i privođenje svih koje nađu.


Rogatica. Foto: BIRN BiH

Svjedok Milorad Vidaković rekao je da su 19. juna 1992. godine dobili naredbu od komande da se svi okupe u selu Zaganovići.

“Rečeno je da kreće akcija čišćenja“, kazao je svjedok, navodeći kako su se okupile dvije čete vojnika – jedan dio je ostao čuvati naselje, a drugi je išao u akciju čišćenja.

Kako je naveo, već prilikom pregleda prvih bošnjačkih kuća se začula pucnjava i poginulo je šest srpskih vojnika.

“Tada je nastao haos. Ja sam doživio traumu, izvlačio sam ranjene i za mene je taj dan tad i završen“, rekao je svjedok.

On se prisjetio da su im vojnici, koji su ostali u selu, javili da su se muslimani predali i da su odvedeni u kuću Miroslava Jovičića na sigurno.

Na pitanje tužioca Ahmeda Mešića, da li zna šta se desilo s tim ljudima, svjedok je odgovorio da je čuo razne priče.

“Jedni su govorili da su razmijenjeni, drugi da su strijeljani, a ja sam poslije rata čuo da su ubijeni“, rekao je svjedok.

Tužilac ga je pitao i da li je u Zaganovićima vidio optuženog Zorana Ilića, na šta svjedok nije mogao sa sigurnošću odgovoriti.

“Znam da je tu živio. Iako je bio tu, Zoran je tada bio dječak“, kazao je svjedok.

Zoran i Radenko Ilić su optuženi da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag. Oni su, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi za učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Drugi svjedok, kojem su dodijeljene mjere zaštite, ispričao je kako je dobio poziv da se javi u Donje Polje jer treba početi akcija čišćenja u selu Zaganovići.

“Naredba je bila da se sve kuće pregledaju i, ukoliko nađemo bilo koga, da ga privedemo“, rekao je svjedok pod pseudonimom “A“.

Naveo je kako je tokom akcije pregledao dvije kuće i nije našao nikoga, te da je potom došao do jedne garaže u kojoj je zatekao desetak osoba i čovjeka koji je ležao u kanalu držeći mitraljez.

“Prišao sam mu i oduzeo mitraljez, a njima sam naredio da izađu i idu gore u selo da se jave“, rekao je svjedok, navodeći da ne zna šta se s njima kasnije desilo.

On je ispričao da je oduzeti mitraljez uzeo i ponio prema gradu, a usput je vidio grupu Bošnjaka i Srba kako se raspravljaju, dok su na cesti bila tijela ubijenih Avdije Lutvića i Avde Furle.

“Oni su se raspravljali ko ih je pobio. Samo sam vidio da Avdija nema pola glave“, rekao je svjedok i dodao da su razgovarali o tome da tijela zapale i sklone sa ceste.

Na pitanje tužioca, da li je tu bio Zoran Ilić, svjedok je izjavio da nije siguran, ali 90 posto misli da jeste.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. februar.

Selma Boračić Mršo