Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Pritvoren zbog svađe sa optuženim

26. Decembra 2022.12:13
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je u Sudu Bosne i Hercegovine kako je čuo da je jedan zarobljenik ubijen i bačen u Drinu.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Senad Čančar je početkom rata 1992. godine bio mobilisan u bataljonu “Vatra” Prve slavne Višegradske brigade, a potom prelazi u Vojnu policiju, koja je bila smještena u Međeđi.

Kako je rekao, zbog svađe sa Ćamilom Ramićem, za kojeg kaže da je bio komandir Vojne policije, bio je zatvoren oko mjesec dana.

“Ćamil je doveo mog oca i tjerao ga u vojsku. Tu smo se sukobili i on je naredio da me zatvore”, kazao je svjedok i napomenuo kako su u pritvoru bila još tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Čančar je naveo kako su bili pritvoreni u jednoj kući, te da su ga od zarobljenika dijelile samo rešetke. Ispričao je da se sjeća jednog od čuvara po imenu Fahro, koji ga je tukao.

“Fahro je mene vezao i tukao, sve po naredbi Ćamila, a jednom me je svezao i došao je Ćamil i udario me nogom u desno oko”, rekao je svjedok tvrdeći kako je Ćamil Ramić tada bio “bog i batina”.

Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović šta znači “bog i batina”, svjedok je odgovorio da je Ramić tada imao “toliku moć da su ga se svi plašili”.

Kako je naveo svjedok, tu je dovedeno još zarobljenika te su i oni bili tučeni i ispitivani.

“Čuo sam da je jedan zarobljenik ubijen i bačen u Drinu”, kazao je svjedok.

Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Ramića, pitala je svjedoka da li je tačno da je dobio naredbu da odnese cigarete vojnicima na prvu liniju te da je dio cigareta prisvojio, zbog čega je zatvoren, što je on negirao.

Dva dana nakon dolaska još zarobljenika, Čančar je prebačen u komandu, a potom pušten, i od tada više nije bio u vojsci.

Drugi svjedok Državnog tužilaštva Vahid Podžić bio je pripadnik Vojne policije i rekao je da je u Međeđi, kada je došao, zatekao tri zarobljenika srpske nacionalnosti. On je naveo kako je komandir Vojne policije bio Emil Kos.

Svjedok je kazao da je prilikom akcije na Strmicu i Strgačinu zarobljeno oko 20 vojnika, pripadnika Ruđanske brigade, koji su kratko bili u Međeđi, a potom su nakon njenog pada prebačeni u Goražde.

Po dolasku u Goražde, Vojna policija je bila smještena u školama u Berićima i Bogušićima, a onda je, kako je naveo svjedok, formirana četa Vojne policije Istočnobosanske udarne grupe.

“Koliko znam, Vojnoj policiji je bio nadređeni bezbjednjak, mislim da je to bio Himzo Selimović”, rekao je svjedok, a potom mu je tužiteljica predočila izjavu koju je dao tokom istrage u Tužilaštvu BiH 2018. godine, kada je kazao da je komandir čete Vojne policije bio Šukret Mehmedspahić.

Svjedok je rekao da je to tačno, te da se nakon toga formira 808. oslobodilačka brigada i da je on prešao u drugu jedinicu.

Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda optuženi su za zločine počinjene nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. januar.

Selma Boračić Mršo