Suđenje

Unčanin i ostali: Svjedok vidio tijelo ubijenog kako visi iz kamiona u Velagićima

22. Decembra 2022.15:50
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Ključa 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je vidio kolonu Bošnjaka u pratnji četiri vojnika kako idu ka staroj školi u Velagićima, te da se kasnije - oko ponoći -čula rafalna pucnjava.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Vladislav Samardžija mobilisan je kao rezervni policajac u aprilu 1992. godine, te je raspoređen na stražu u mjesto Sitnica.

Kako je ispričao u Sudu Bosne i Hercegovine, tu su ostali do dojave da je u Velagićima pobijena mlada vojska – pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) – koja se povlačila iz Bihaća.

“Vidio sam jedan od tri autobusa koji je bio izrešetan“, rekao je svjedok, te naveo kako se radilo o zasjedi muslimanske vojske u Pudinom Hanu.

Potom njegov vod odlazi u novu osnovnu školu u Velagićima, a 700 metara dalje nalazila se stara škola u kojoj je bila stacionirana Vojna policija, ispričao je svjedok.

Svjedok je naveo da je, dok su se raspremali, neko od njegovih suboraca rekao: “Evo vode neke ljude“ u da je, kada je pogledao, vidio kolonu muškaraca u pratnji četiri vojnika.

“Ispred kolone je išao Mirso taksista, hodali su prema staroj školi“, rekao je svjedok, te naveo kako su tu noć  – negdje oko ponoći – čuli rafalnu pucnjavu.

Svjedok je ispričao da su sutradan u školu u kojoj su bili smješteni došla tri vojna policajca i tražili zaštitu za ljude koji su pobili muslimane.

“Mi smo ih otjerali, nismo htjeli da imamo veze s tim“, naveo je svjedok i dodao da su kasnije njegov kolega Velimir i on otišli do stare škole, te vidjeli cisternu, radnu mašinu i vojni kamion.

“Vidio sam kako iz kamiona visi ruka i noga“, rekao je svjedok, dodajući da su ih potom dva vojna policajca vratila.

Svjedok je ispričao da je čuo kako je kamion tijela ubijenih odvezao na Lanište, a da su osobe koje su poubijale te muškarce uhapšene i odvedene u Banja Luku.

“Čuo sam da je jedan pobjegao, a da je Mirso taksista preživio“, rekao je svjedok.

Boško Unčanin, Marinko Miljević i Dragan Despot optuženi su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa, da su 1. juna 1992. učestvovali u ubistvima 78 civila kod stare zgrade škole u Velagićima.

Kako se navodi u optužnici, civili su zaustavljeni na punktu u Velagićima, zatvoreni u staru zgradu škole u ovom mjestu, nakon čega im je naređeno da izađu ispred objekta, gdje su usmrćeni automatskim oružjem.

S njima su bili optuženi i Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.), ali oni nisu dostupni.

Drugi svjedok Državnog tužilaštva, Pero Ljubanić, bio je rezervni policajac koji je na početku rata bio raspoređen na punktu u blizini stare škole u Velagiću.

Dva mjeseca kasnije, u junu, ili kako je rekao svjedok – možda i ranije, dobili su naredbu da se vrate u Ključ, a da punkt preuzima Vojna policija.

Za ubistva civila u staroj školi svjedok je rekao da je čuo dva dana nakon događaja, u kafani.

“Krenuo sam na posao i sjeo da popijem kafu, ljudi su pričali da su neki muslimani pobijeni“, rekao je svjedok i dodao da je potom čuo kako su neki vojni policajci privedeni, ali da ne zna detalje šta se desilo.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar.

Selma Boračić Mršo