Suđenje

Trišić: Na većini posmrtnih ostataka strijelna oštećenja

20. Decembra 2022.15:21
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bratuncu 1992. godine, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine predstavio je nalaz po kojem su na većini posmrtnih ostataka utvrđena strijelna oštećenja.
Milan Trišić u sudnici. Foto: Sud BiH

Vještak sudske medicine Vedo Tuco kazao je da je 2004. ekshumirana sekundarna masovna grobnica “Blječeva 1“, u kojoj su pronađeni ostaci, kako je naveo, 234 slučaja.

“Ovi ostaci potiču iz primarne masovne grobnice ‘Redžići’, gdje su pronađeni zaostali dijelovi skeleta”, kazao je Tuco.

On je nalazom obuhvatio 55 posmrtnih ostataka osoba koje su stradale 1992. godine. Naveo je da su kod većine pronađena strijelna razorenja na kostima, a da kod deset nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. Napomenuo je da, kada nema oštećenja na kostima, ne znači da projektil nije pogodio meko tkivo i oštetio vitalne organe.

Tužilac Ahmed Mešić pitao je vještaka pojedinačno za 14 osoba koje se odnose na optužnicu protiv Milana Trišića. Tuco je objasnio da su većinom pronađeni tragovi strijelnih povreda, a za dvije osobe je naveo da nije bilo tragova na kostima.

Na pitanja Odbrane, on je kazao da strijelne povrede označavaju dejstvo projektila ili nekog eksplozivnog sredstva, a da je u jednom slučaju konstatovan prelom sljepoočne kosti uzrokovan dejstvom tupe sile.

Branioca Miodraga Stojanovića interesovalo je kako je vještak utvrdio koji su posmrtni ostaci potiču iz 1992., a koji iz 1995. godine. Tuco je rekao da porodice daju podatke o vremenu stradanja, a da na to mogu ukazivati i neke druge stvari, kao što je garderoba iz humanitarne pomoći.

On je potvrdio da se na osnovu kostiju ne može utvrditi vrijeme stradanja, ali da su relevantni drugi podaci koje dobijaju tokom procesa ekshumacije i identifikacije. Vještak je kazao braniocu da nisu dijelovi svih žrtava pronađeni u Redžićima, ali se nije složio da je “Blječeva 1“ bila primarna grobnica za neke žrtve.

“Sve ukazuje na ‘Redžiće’ da je primarna grobnica”, kazao je Tuco.

Trišić je optužen da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane, učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Tužilaštvo je u spis uložilo i set materijalnih dokaza koji se odnose na odluke organa vlasti, status optuženog, kao i podatke o žrtvama. Odbrana je prigovorila na dokaze koji su vremenski irelevantni za optužnicu.

Suđenje se nastavlja 17. januara.

Marija Taušan