Vijest

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Zaklopači

15. Decembra 2022.15:07
Apelaciono odjeljenje Državnog suda oslobodilo je Radomira Pantića i četvoricu optuženih za ubistva najmanje 57 civila počinjena 16. maja 1992. godine u selu Zaklopača u općini Milići, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English


Radomir Pantić. Foto: BIRN BiH.

Svi su optuženi oslobođeni, potvrdio je branilac prvooptuženog Pantića, Radivoje Lazarević.

“Dobio sam presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijena žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda”, rekao je Lazarević za BIRN BiH.

Krajem marta ove godine, Sud BiH donio je prvostepenu presudu kojom su Pantić, Nenad Vukotić, Branko Jolović, Milomir Milošević i Nikola Lošić oslobođeni optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača kod Milića.

Prvostepeno Sudsko vijeće je tada zaključilo da nije van razumne sumnje dokazano da su optuženi 16. maja 1992. godine počinili ubistva civila u Zaklopači.

Predsjedavajuća Vijeća, Mira Smajlović, napomenula je tada da je tokom suđenja saslušan veliki broj svjedoka Tužilaštva i Odbrane, te izvedeno mnogo materijalnih dokaza, ali da se na osnovu njih nije mogla utvrditi krivica.

“Niko od neposrednih očevidaca nije bio konzistentan u svojim izjavama kad su u pitanju izvršioci ovog strašnog zločina, koji ni Odbrane nisu sporile”, kazala na izricanju prvostepene presude  Smajlović.

Pantić je bio optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

U oktobru ove godine, na iznošenju žalbi, Optužba je zatražila ukidanje prvostepene presude navodeći da nisu pravilno ocijenjeni iskazi svjedoka.

Suđenje Pantiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine. S njima su bili optuženi Blagoje Vojvodić i Čedo Bogičević, ali je prije početka suđenja postupak razdvojen jer su nedostupni.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English