Suđenje

Draškić i ostali: Tužilaštvo završilo dokazni postupak

14. Decembra 2022.16:05
Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštvo Bosne i Hercegovine okončalo je dokazni postupak na suđenju Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženim za ratne zločine počinjene na području Ilijaša.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilac Adis Nuspahić uložio je rješenje Višeg suda u Sarajevu od 1996. godine o ekshumaciji, obdukciji i identifikaciji posmrtnih ostataka iz grobnice u Lješevu, a koje potpisuju doktori Hamza Žujo i Ilijas Dobrača.

Potom je uložio i službenu zabilješku Službe javne bezbjednosti Sarajevo o okolnostima ekshumacije, obdukcije i identifikacije u Lješevu, crtež mjesta događaja ubistava 22 civila u ovom mjestu, kao i fotodokumentaciju dva leša.

Uloženo je i ukupno 17 pismena koja se odnose na medicinsku dokumentaciju Kantonalne bolnice u Zenici, nekadašnje bolnice “Džemal Bijedić”, te Doma zdravlja Visoko za zaštićenog svjedoka pod pseudonimom A-1.

Petko Budiša, branilac drugooptuženog Save Manojlovića, prigovorio je ovim dokazima, jer smatra da identifikacija nije urađena kako treba.

“Porodicama nije uzeta izjava na zapisnik o prepoznavanju, pa se nameće pitanje pouzdanosti identifikacije. Primjetno je da je ono rađeno površno”, rekao je Budiša.

Draškić i Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda TO-a srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Državno tužilaštvo uložilo je i izvode iz matične knjige umrlih za 22 osobe koje su ubijene na području Ilijaša.

Uložene su odluke, naredbe komandanta glavnog štaba Vojske Srpske Republike BiH, te spiskovi zarobljenika koji su rađeni za potrebe razmjena. Uložen je i dokument “Operativni dnevnik”, iz kojeg je, kako je naveo tužilac Nuspahić, vidljivo da je vod Ranka Draškića upućen u Lješevo, da se Draškić nalazi na spisku vojnika koji su dobili novac od SDS-a Ilijaš.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar 2023. godine, kada počinje izvođenje dokaza Odbrane prvooptuženog.

 

Selma Boračić Mršo