Suđenje

Paravac i ostali: Odbrane uložile prigovore na izjave svjedoka

13. Decembra 2022.10:57
Na suđenju Borislavu Paravcu i ostalima za zločine počinjene u Doboju i Tesliću, Odbrane su uložile prigovore na izjave sedam svjedoka Državnog tužilaštva, koji su u međuvremenu preminuli, od ukupno 19 izjava - koliko je Tužilaštvo predložilo.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Branioci drugooptuženog Andrije Bjeloševića, Miodrag Stojanović i Slobodan Cvijetić, izdvojili su sedam izjava za koje smatraju da su sporne, te na njihove sadržaje uložili prigovore.

Za izjavu svjedoka Ahmeta Aličića branioci su naveli da se radi o vrlo kompetentnom svjedoku i da im je žao što nemaju priliku ispitati ga u sudnici.

“Svjedok u izjavi govori kako je, prije uvođenja višestranačkog sistema, u Doboju život bio miran, te da su se nakon toga probudili ekstremisti u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS). Međutim, zaboravio je spomenuti da je ekstremista bilo na sve tri strane“, rekao je branilac Slobodan Cvijetić, obrazlažući prigovor.

Cvijetić je naveo da je Aličić bio predsjednik Skupštine Opštine Doboj i na čelu Savjeta za narodnu odbranu, te da je morao biti upoznat sa svim segmentima odbrane.

“Netačan je njegov navod da je platforma SDS-a bila stvaranje jedne države u kojoj će živjeti svi Srbi“, rekao je Cvijetić, te dodao kako svjedok pogrešno navodi da Stranka demokratske akcije (SDA) nije imala svoju platformu.

“SDA je imala plan formiranja Patriotske lige, što je vojni ogranak ove stranke, a Aličić kao rezervni oficir bio je uključen u ovaj proces“, rekao je Cvijetić.

Odbrana drugooptuženog uložila je prigovore i na izjave Dine Marković, Hasiba Subašića, Safeta Alića, Denisa Mahmića, Fajke Karalića i Hasiba Hadžimujića.

Odbrana tvrdi kako su u ovim izjavama izneseni pogrešni navodi u vezi s naoružavanjem Srba, postavljanjem punktova, ne odazivanju na mobilizaciju u Jugoslovensku narodnu armiju i ulogom Andrije Bjeloševića.

Suzana Tomanović, braniteljica prvooptuženog Borislava Paravca, rekla je da su oni više puta prigovarali iskazima svih svjedoka koji su preminuli.

“Niti jedan od ovih iskaza nije uzet protiv mog branjenika“, rekla je Tomanović.

Milorad Rašević, branilac trećeoptuženog Milana Savića, smatra da su izjave svjedoka trebale biti pročitane tokom glavnog pretresa.  Predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić podsjetio ga je da su na prošlom ročištu donijeli odluku da se iskazi preminulih svjedoka neće čitati, a sve radi ubrzavanja procesa.

Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. januar 2023.godine.

Selma Boračić Mršo