Suđenje

Obradović i ostali: Počelo suđenje Nikoli Koprivici za zločine u Novoseocima

13. Decembra 2022.15:55
Čitanjem optužnice je počelo suđenje Nikoli Koprivici, koji je optužen za zločin u Novoseocima u opštini Sokolac počinjen u septembru 1992. godine, a čiji je postupak spojen s predmetom protiv osmorice optuženih kojima je suđenje ranije počelo.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Postupak protiv Koprivice je spojen s predmetom u kojem su optuženi Dragomir Obradović, Momčilo Pajić, Aleksa Gordić, Miladin Gašević, Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka.

Obradović i ostali su optuženi u januaru 2021. godine, a optužnica protiv Koprivice je podignuta u aprilu ove godine. Sud je nedavno donio odluku o spajanju dva predmeta.

Tužilac Ivan Matešić je pročitao optužnicu koja Koprivicu tereti da je u svojstvu pripadnika čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva prisilnim preseljenjem i ubistvima.

Prema optužnici, on je 22. septembra 1992. učestvovao u prisilnom preseljenju žena i djece iz Novoseoca i ubistvu 44 muškarca, koji su pogubljeni na smetljištu na Ivan Polju. Za ista djela optuženi su i ostali optuženi u ovom predmetu.

Matešić je rekao da ostaje kod uvodnih riječi iz prvobitnog predmeta, a branilac Željko Radić je kazao da u ovoj fazi neće iznositi uvodne riječi. Tužilaštvo i Odbrana su se saglasili da se prihvate iskazi svjedoka koji su saslušani na suđenju Obradoviću i ostalima, koje je počelo u maju 2021. i na kojem je do sada je saslušan 31 svjedok.

Na pitanja predsjedavajuće Enide Hadžiomerović za svakog svjedoka ponaosob, tužilac i branilac, kao i optuženi, kazali su da ne bi imali pitanja u odnosu na optuženog Koprivicu. Hadžiomerović, koja je nova članica Vijeća, kazala je da ni ona ne bi imala pitanja za svjedoke.

Suđenje ostalim optuženim je formalno obnovljeno i svi su ostali kod ranijih uvodnih riječi i izjašnjenja.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. decembar.

Marija Taušan