Suđenje

Državno tužilaštvo iznijelo žalbu na presudu za zločin u Konjicu

6. Decembra 2022.12:51
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je žalbu na prvostepenu presudu Državnog suda, kojom je Agan Ramić oslobođen optužbi za zločine u Konjicu 1992. godine.
Konjic. Foto: BIRN BiH

Od Apelacionog vijeća zatraženo je da ukine presudu i naloži ponovno suđenje, a zbog, kako su rekli iz Tužilaštva, niza kršenja odredbi Zakona o krivičnom postupku, dok je Odbrana tražila potvrđivanje prvostepene presude u cijelosti.

Ramić je oslobođen optužbi da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica – u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), obučen u uniformu ABiH i naoružan – došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

Kako se navodi u optužnici, kada je Živak uhvatio janje, optuženi je – nezadovoljan istim – počeo udarati Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Tužilac Igor Dubak rekao je kako je prvostepeno Vijeće Suda BiH pogrešno utvrdilo činjenično stanje, iz čega proizilazi bitno kršenje odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH.

“Sud je zanemario činjenicu da se optuženom stavlja na teret da je bio saučesnik, te da nije bilo potrebno utvrditi da je on počinio svaki udarac oštećenog“, rekao je tužilac Dubak.

Tužilac navodi kako je Sud BiH u prvostepenoj presudi citirao samo dijelove iskaza svjedoka – oštećenog, koji su suprotni činjeničnoj osnovi optužnice.

“One dijelove iz iskaza svjedoka koji potvrđuju optužnicu, Sud je izostavio“, rekao je Dubak.

Zbog svega navedenog, Državno tužilaštvo traži od Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine prvostepenu presudu i naloži ponovno suđenje.

U odgovoru na žalbu Tužilaštva BiH, branilac optuženog Ramića, Davor Šilić, rekao je da je oštećeni Siniša Živak samo djelimično potvrdio navode optužnice, te zatražio od Vijeća da odbije žalbu Tužilaštva BiH i potvrdi oslobađajuću presudu.

Agan Ramić se nije pojavio na ročištu, a njegov branilac je rekao da se trenutno nalazi u Francuskoj, gdje je podvrgnut transplantaciji bubrega.

Prvobitnom optužnicom, teretio se – sa Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet također izdvojen – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine.

Sud je rješenjem od 11. februara 2019. godine razdvojio krivični postupak u odnosu na Agana Ramića, s obzirom na to da je u tom trenutku bio nedostupan pravosudnim organima.

Apelaciono vijeće Suda BiH će naknadno, u zakonskom roku, donijeti odluku.

Selma Boračić Mršo