Suđenje

Đuričić i ostali: Pročitan iskaz bivšeg stražara u “Uzamnici”

6. Decembra 2022.11:38
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz nekadašnjeg stražara u logoru “Uzamnica”, koji je naveo da je tu zatekao dvojicu optuženih i 15 bošnjačkih civila.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Svjedok Simo Arbinja, koji se nije mogao pojaviti u sudnici zbog zdravstvenih razloga, u istrazi je rekao da je u jesen 1992. raspoređen za čuvara u “Uzamnici”, gdje je zatekao upravnika Milomira Đuričića. On je naveo imena drugih čuvara, a Miću Spasojevića je spomenuo kao razvodnika straže.

Arbinja je kazao da je po dolasku zatekao 15 civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u jednom hangaru, a razmijenjeni su u ljeto 1993. godine. Naveo je da su jedne prilike došla dva lica da tuku civile.

U kraćem iskazu svjedok je rekao da su civili povremeno išli da obavljaju poljoprivredne radove.

Za zločine u logoru “Uzamnica” Milomiru Đuričiću se sudi u svojstvu upravnika, a Vukadinu Spasojeviću zvanom Mićo i Era u svojstvu razvodnika straže. Na teret im je stavljen progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Tužilaštvu je preostalo da sasluša još četiri svjedoka, koji su nastanjeni u Kanadi, SAD-u, Australiji i Danskoj. Tužiteljica Enisa Adrović je kazala da jedan od svjedoka odbija da svjedoči, da je jedan teško bolestan, a da se za dva čeka da bude organizovano saslušanje putem video-veze.

Suđenje će biti nastavljeno kada se ispune ovi tehnički uslovi.

Marija Taušan