Suđenje

Problemi s uručivanjem poziva optuženom za zločine u Srebrenici i Žepi

30. Novembra 2022.11:22
Ročište za izjašnjenje o krivici nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenka Živanovića, optuženog za zločine počinjene na području Srebrenice i Žepe, ponovo je odgođeno jer se on nije pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Sudija Željka Marenić kazala je da Sud nije dobio dostavnicu da je Živanoviću, koji je nastanjen u Srbiji, uručen poziv za ročište. Dodala je da dostavnica nije stigla ni za prošlo ročište, 21. septembra, koje je takođe bilo odgođeno.

“Za ovo ročište Sud je bio poslao poziv preko Interpola, ali ni sad nemamo dostavnicu”, rekla je Marenić.

Branilac Petko Pavlović kazao je da nije imao kontakt sa optuženim, te naveo da mu je poznato da se Živanoviću sudi u Srbiji za slične optužbe.

Tužilac Tarik Crnkić rekao je da je u medijima vidio da je Živanović svjedočio u svoju korist na suđenju u Srbiji. Naveo je da djela za koja je optužen u tom predmetu nisu u potpunosti ista kao u postupku pred Sudom BiH.

Crnkić je kazao da bez dostavnice o uručivanju poziva optuženom ne može predlagati dalje radnje u ovom predmetu.

Marenić je rekla da će zbog takve procesne situacije Sud još jednom pokušati da dostavi poziv Živanoviću.

On je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine optužilo Živanovića za učešće u širokom i sistematičnom napadu protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Srebrenica i Žepa tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz tih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca.

Navodi se da je Živanović vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima potčinjenih jedinica u njegovoj zoni odgovornosti.

Marija Taušan