Suđenje

Đuričić i ostali: Dokumenti o “Uzamnici” i svojstvu optuženih

22. Novembra 2022.14:14
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze, od kojih se neki odnose na kasarnu “Uzamnica” i svojstvo optuženih Milomira Đuričića i Vukadina Spasojevića.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Među 27 materijalnih dokaza su dokumenti koji se odnose na “Uzamnicu” i na postojanje samica, kazala je tužiteljica Enisa Adrović. U naredbi od 1. jula 1993. godine se navodi da dužnost komandira kasarne od Milomira Đuričića preuzima Stojan Zekanović.

“Vidi se do kada je bio upravnik”, rekla je Adrović, dodavši da se u drugom dokumentu takođe vidi ko je bio upravnik, a ko razvodnik.

Ona je u dokaze uložila i spiskove nestalih, među kojima su i lica koja se navode u optužnici, kao i dosijee logoraša.

Branilac Ahmed Fejzić prigovarao je na relevantnost određenih dokaza navodeći da ne obuhvataju radnje, kao ni lica iz optužnice.

Za zločine počinjene u logoru “Uzamnica”, Đuričiću se sudi u svojstvu upravnika, a Spasojeviću, zvanom Mićo i Era, u svojstvu razvodnika straže. Na teret im je stavljen progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Suđenje se nastavlja 6. decembra.

Marija Taušan