Suđenje

Optuženi Ljubičić ponovo nije došao na izjašnjenje o krivici

21. Novembra 2022.14:20
Slobodan Ljubičić, optužen za zločin počinjen na području Brčkog, ponovo se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Sudija Željka Marenić kazala je da Sud ne zna da li je Ljubičiću uručen poziv za današnje ročište jer nije stigla povratnica. Ona je navela da je poziv upućen putem međunarodne pravne pomoći 2. septembra. Marenić je napomenula da je za ročište održano 28. jula optuženom bio uručen poziv, ali da on tada nije pristupio iz zdravstvenih razloga.

Branilac Miodrag Stojanović rekao je da nema direktan kontakt sa Ljubičićem, ali da je pokušao dobiti informacije od njegove majke, koja takođe nije uspjela saznati da li je poziv uručen. Stojanović je kazao da mu je majka optuženog rekla da on radi negdje oko Subotice.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da je Ljubičić državljanin Srbije, gdje je ispitan u sklopu međunarodne pravne pomoći.

Sudija Marenić je kazala da će postupak protiv Ljubičića vjerovatno biti razdvojen s obzirom da je optužen za jednu tačku optužnice, a u predmetu postoji još jedan optuženi.

Na prošlom ročištu o krivici se izjasnio Stojan Petrović. Ovaj predmet u Sudu BiH i dalje se vodi pod nazivom “Ranko Češić i drugi”. Češić je bio optužen sa Ljubičićem i Petrovićem, ali je postupak protiv njega razdvojen u aprilu ove godine jer je preminuo.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u avgustu 2021. i odnosi se na ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, protivpravno zatvaranje žena i silovanja počinjena 1992. godine.

Marija Taušan