Suđenje

Zeljković i ostali negirali krivicu zbog nabavki tokom pandemije

18. Novembra 2022.14:37
Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković i ostali optuženi u predmetu “Korona ugovori” izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za milionsku zloupotrebu položaja.
Branislav Zeljković ispred Okružnog suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Osim Zeljkovića, krivicu su u Okružnom sudu u Banjaluci negirali i optuženi Slavko Bojić, direktor firme “Procontrol” Banjaluka, Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding” iz Laktaša, Saša Marković, direktor turističke agencije “Travel for fun”, te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, optužen je za milionsku zloupotrebu položaja te primanje mita. Bojić je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, Dubravac za krivično djelo “zloupotreba u postupku javne nabavke”, Crljić za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, a Marković za krivično djelo “davanje mita”.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva tereti Branislava Zeljkovića i ostale da su u vrijeme pandemije virusa korona u Republici Srpskoj zloupotrijebili položaj i oštetili budžet, odnosno novac građana Srpske, za više od milion maraka.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko višim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske provodio po prethodnom dogovoru s drugim osumnjičenim licima, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i agenciji “Travel for fun” Banjaluka u iznosu od 578.780 KM, Slavku Bojiću i “Procontrolu” Banjaluka u iznosu od 241.562 KM i Saniju Crljiću i “Sineks laboratoriji” Banjaluka u iznosu od 28.700 KM, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Nakon Instituta, gdje više ne radi, Zeljković je jedno vrijeme bio zaposlen kao savjetnik u Republičkoj upravi civilne zaštite.

Međutim, Zeljković je danas u Okružnom sudu u Banjaluci uoči izjašnjenja o krivici izjavio kako ima novo radno mjesto.

“Sada sam zamjenik direktora u firmi ‘Alfa plam’”, kazao je Zeljković.

Dodao je kako su njegova mjesečna primanja 1.200 konvertibilnih maraka, te da posjeduje stan od 52 kvadratna metra.

Okružni sud će u narednom periodu zakazati početak suđenja.

Đorđe Vujatović