Suđenje

Obradović i ostali: Suđenje se vraća na početak

17. Novembra 2022.15:10
Na statusnoj konferenciji u predmetu protiv devet optuženih za zločine počinjene na području Sokoca, koja je održana bez većine optuženih, Sudsko vijeće je nakon zahtjeva Odbrana donijelo odluku da se sudski postupak obnovi.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Na početku statusne konferencije predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović, koja je na ovu poziciju imenovana umjesto sutkinje Dalide Burzić koja je suspendovana, konstatovala je kako je do sada održano 14 ročišta na kojima je saslušano 30 svjedoka, dodavši da je ona preslušala audiozapise sa svih ročišta i pregledala zapisnike. Hadžiomerović je podsjetila kako je Sud Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim se predmet Nikole Koprivice spaja s ovim predmetom.

Hadžiomerović je pitala Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odbrane optuženih da li ima potrebe da se dokazi ponovo provode, pozivaju svjedoci i unakrsno ispituju. Tužilac Ivan Matešić je rekao da ne bi imao pitanja da se svjedoci ponovo pozovu.

Iz Odbrane prvooptuženog Dragomira Obradovića su istakli kako je posljednje ročište u ovom predmetu održano prije četiri mjeseca, te da je u međuvremenu došlo do promjene predsjedavajućeg Sudskog vijeća.

“Neophodno je da postupak krene ispočetka“, rekao je advokat Nenad Rubež.

Njegovom zahtjevu se se pridružile Odbrane ostalih koji su optuženi u ovome predmetu, osim Odbrane Nikole Koprivice, čiji je advokat rekao kako su dobili CD-ove sa ročišta koja su održana do sada, i Željka Gaševića, čiji je branilac Goran Dragović rekao kako će se o ovome izjasniti do ponedjeljka, nakon konsultacija sa svojim branjenikom, koji danas nije bio prisutan.

“Kroz unakrsno ispitivanje mi gradimo svoj slučaj od prvog svjedoka“ rekao je branilac petooptuženog Momira Kezunovića, Slobodan Cvijetić.

Sutkinja Hadžiomerović je donijela odluku da postupak krene iznova i početak glavnog pretresa zakazala za 13. decembar.

Tužilac Matešić je zatražio da mjere zabrane koje su na snazi – zabrana putovanja i sastajanja sa svjedocima – ostanu, budući da se postupak vraća na početak. On je rekao kako će naredne sedmice pismenim podneskom od Suda tražiti i da se svi optuženi obavezno javljaju u nadležnu policijsku stanicu, čemu se se Odbrane usprotivile.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Jasmin Begić