Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Zatvoreni u ZOIL-u svakodnevno ispitivani i tučeni

14. Novembra 2022.12:59
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Goraždu govorio je o događajima prilikom zarobljavanja troje lica i njihovom odvođenju u zgradu nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Salem Tatlić je tokom 1994. i 1995. godine bio pripadnik 803. brigade, u kojoj je bio referent za obavještajne poslove.

On je naveo da je po naređenju komandanta brigade Bahrudina Kumre išao u izviđanje teritorije prema Palama, kada su na Vrhprači uočili tri lica koja su obavljala zemljoradničke poslove.

“Mi smo njima prišli i uhapsili ih”, rekao je Tatlić te naveo kako su ih potom odveli u komandu brigade, gdje su ispitani, i potom im je naređeno da ih vode u Goražde.

“Kada smo ih izveli iz komande, jedan od zarobljenika, Jovo, imao je povredu na usni”, kazao je svjedok te naveo da su zarobljenike predali pripadnicima 81. divizije.

Ćamil Ramić, Himzo Selimović, Mehmedalija Topalović i Ramiz Mićivoda terete se za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila na području Goražda i Višegrada počinjene od 1992. do 1994. godine, a Mehmed Dobrača je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

U ovom predmetu prvobitno je bio optužen i Mustafa Stovrag, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Tužiteljica Marijana Čobović pročitala je i iskaz svjedoka Velislava Stanišića koji je dat 2007. godine u Policijskoj stanici u Rudom. Stanišić je preminuio 2008. godine.

U izjavi se navodi kako je Stanišić zarobljen 1995. godine kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), te odveden u komandu na ispitivanje, nakon čega je odveden u podrum u zgradu nekadašnjeg ZOIL-a.

“Nakon dva dana u podrumu, izveden sam na ispitivanje na sprat i tu su bili Žiga Ismet i neki Dobrača”, naveo je svjedok u iskazu, koji je pročitala tužiteljica.

U iskazu je Stanišić rekao kako su uslovi u ZOIL-u bili loši, da su mjesecima spavali na betonu, te da su fiziološke potrebe obavljali u metalnu kantu.

“Ispitivanja su bila svakodnevna, a dok nas vode do te prostorije, vojnici su nas tukli kako je ko stigao”, navodi se u iskazu svjedoka i dodaje kako su najviše tukli Miću Andrića i Rajka Lazića.

“Čuli smo njihove jauke”, naveo je svjedok.

U goraždanskom logoru Stanišić je ostao osam mjeseci, nakon čega je uz prisustvo Međunarodnog Crvenog križa pušten na slobodu.

Branilac optuženog Mehmeda Dobrače, Senad Pizović uložio je prigovor na izjavu svjedoka, navodeći da neki dijelovi iskaza nisu tačni.

“Kako je moguće da je svjedok čuo jauke Andrića i Lazića ako je bio u podrumu? Sve i da je bilo jauka, kako zna da li su oni iz hodnika ili iz sobe za ispitivanje?”, upitao je Pizović.

Nastavak suđenja planiran je 28. novembra.

Selma Boračić Mršo