Suđenje

Milunić i ostali: Ponovo saslušan zaštićeni svjedok

11. Novembra 2022.14:52
U nastavku suđenja za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi ponovo je saslušan zaštićeni svjedok Z-11, kojeg je unakrsno je ispitala i Odbrana optuženog Ilije Zorića, jer to nije prethodno uradila.
Optuženi i advokati prilikom jednog od ranijih dolazaka u Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Branilac Zorića, Dejan Bogdanović, predočio je svjedoku izjavu koju je dao u Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću 2004. godine.

Bogdanović je pitao svjedoka da li je tada govorio o imenima ljudi koji su mu ubili porodicu, na šta je svjedok rekao da vjerovatno jeste, ali da se ne sjeća.

“Ubrzo su u našu kuću upali srpski vojnici, naoružani puškama, ali ne mogu reći ko su bili jer ih nisam poznavao“, citirao je Bogdanović dio svjedokove izjave date 2004. godine.

Svjedok Z-11 je rekao da se ne sjeća tog dijela izjave, a potom je Bogdanović nastavio čitati drugi dio iskaza svjedoka: ” Moja nana im je rekla da su u kući samo žene i djeca, ali oni su počeli pucati po nama“, na šta je svjedok rekao da jeste bilo tako.

Potom je Bogdanović pitao svjedoka kako se sjeća drugog dijela, a ne sjeća prvog dijela iskaza, na što je svjedok rekao “da su ušla dva vojnika koja nisu bila maskirana“.

Tokom svjedočenja u Sudu BiH u oktobru 2015. godine, svjedok Z-11 rekao je kako je prepoznao Iliju Zorića i Željka Grbića po glasu, te je branilac Bogdanović pitao svjedoka zašto Zorića nije spomenuo kada je davao izjavu u Bihaću.

“Ne sjećam se svih detalja, tada sam imao deset godina“, rekao je svjedok.

Bogdanović je zatražio da se, u svojstvu svjedoka, sasluša i tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, Ornela Cerić-Mrenica, što je Sudsko vijeće Suda BiH odbilo.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima optuženi su Dušan Milunić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Na današnjem ročištu nije se pojavio optuženi Ljubiša Četić, a kako je naveo predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić, prema izvještaju sudske policije, optuženi je odbio doći jer su po njega došli prerano.

“Zbog neopravdanog razloga optuženi je odbio doći na ročište i samim tim svjesno ometa i odugovlači postupak“, rekao je Maksumić.

Inače, Četić se nalazi u zatvoru na izdržavanju zatvorske kazne u drugom predmetu.

Tužilac Izet Odobašić najavio je da će u narednih deset dana Sudskom vijeću, ali i Odbranama, dostaviti izmijenjenu optužnicu, kao i da imaju još jednog svjedoka pod pseudonimom Z-12, čija je medicinska dokumentacija upućena vještaku, te očekuju da će do narednog ročišta imati nalaz i mišljenje vještaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar.

Selma Boračić Mršo