Suđenje

Babić Ranko i ostali: Novi dokazi Odbrane i Tužilaštva BiH

10. Novembra 2022.11:22
U nastavku obnovljenog postupka protiv Bratislava Bilbije i Đure Adamovića, nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženih za zločin počinjen u augustu 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora, pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine Odbrana prvooptuženog predložila je nove dokaze.
Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović
Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović sa braniocima. Foto: Sud BiH

Savan Zec, branilac prvooptuženog Bratislava Bilbije, predložio je kao dokaz Odbrane izjavu koju je svjedok Ćamil Ališković dao 1994. godine u Centru javne bezbjednosti Banja Luka, podružnica Travnik.

Kako je obrazložio branilac, ovu izjavu su pribavili posredstvom Suda Bosne i Hercegovine, a od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) sa naznakom “povjerljivo”.

Zec je naveo da se radi o svjedoku koji je preminuo, a čija je izjava data istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prvostepenom postupku izdvojena iz spisa zbog nezakonitosti.

Tužilac Ćazim Hasanspahić uložio je prigovor tvrdeći da se ne radi o izjavi svjedoka, već građanina, te da je samim tim dobijena iz OSA-e kao obavještajni podatak, a ne izjava svjedoka, i da svjedok nije poučen o svim pravima i obavezama.

U odgovoru na prigovor, branilac Zec je rekao kako su izjavu 1994. godine uzeli policijski službenici, te da je samo čuvana u OSA-i.

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odluku da prihvataju prijedlog dokaza Odbrane prvooptuženog.

Nakon toga, tužilac Hasanspahić je rekao kako će, s obzirom na ovu izjavu, i Tužilaštvo imati nove dokaze u replici.

U novembru 2021. godine Sud BiH je Bilbiju i Adamovića proglasio krivim za nečovječno postupanje prema civilima u Bukviku, a oslobodio ih je, zajedno s prvooptuženim Rankom Babićem, optužbi za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak. Prema toj presudi, Bilbija je proglašen krivim da je rukama, nogama i kundakom udarao Emsuda Kadirića, zbog čega je osuđen na dvije godine zatvora. Adamović je proglašen krivim da je u Bukviku udarao Smaila Kadirića rukama, nogama i kundakom, i da ga je nastavio tući s drugima kada je pao na zemlju i izgubio svijest, te je osuđen na tri godine zatvora.

U maju ove godine Tužilaštvo se žalilo na pogrešno i nepotpuno utvrđeno stanje u prvostepenoj presudi, kao i na visinu izrečene sankcije, dok su Odbrane Bilbije i Adamovića uložile žalbu zbog povrede postupka i zakona u prvostepenom postupku, kao i na pogrešno utvrđeno činjenično stanje, te visinu sankcije. Apelaciono vijeće Državnog suda uvažilo je žalbe Odbrana, a žalbu Tužilaštva je odbilo kao neosnovanu, te je u julu ukinulo nepravosnažnu presudu, potvrdivši njen oslobađajući dio, uz određivanje ponovnog suđenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. decembar.

Selma Boračić Mršo