Suđenje

Đuričić i ostali: Lukić tukao neke zatvorenike u “Uzamnici“

8. Novembra 2022.11:46
U nastavku suđenja Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću za zločine počinjene na području Višegrada, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je obavljao stražarske aktivnosti u vojnom objektu “Uzamnica” u kojem su bili zatvoreni civili te da je jednom bio prisutan kada je došao Milan Lukić.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Dragan Vilotić je od septembra do decembra 1992. godine radio kao stražar u bivšoj kasarni “Uzamnica“ u Višegradu.

Vilotić je rekao kako je, po njegovom dolasku, komandir “Uzamnice“ bio Dragan Sekulić, koji je nakon sedam dana smijenjen i na mjesto komandira je postavljen Milomir Đuričić, a da je zamjenik komandira i razvodnik straže bio Mićo (Vukadin) Spasojević zvani Ero.

“Imali smo automatske puške i bili smo raspoređeni na jedno od četiri stražarska mjesta“, rekao je svjedok.

Ispričao je da su u hangaru – preko puta igrališta – bili zatvoreni muslimani iz Višegrada.

“Oni se nisu mogli kretati, osim kada ih mi pustimo ili kada idu na ručak, bili su zaključani“, rekao je svjedok, te naveo da su ključeve od hangara imali komandir i razvodnici straža.

Vilotić je rekao da su stražari u “Uzamnici“ imali korektan odnos prema zatvorenicima, te kako je jednom čuo da je u logor došao Milan Lukić i maltretirao Nurkicu.

“Bio sam na straži, nisam vidio Milana, ali sam ga po glasu prepoznao i čuo sam Nurkicine krikove“, rekao je svjedok.

Na pitanje branioca optuženog Đuričića, Ahmeda Fejzića, može li se sjetiti kada je Lukić dolazio, svjedok je rekao da ne može.

Potom se optuženi Đuričić obratio svjedoku i rekao: “Lukić je dolazio 20. novembra, eto da znaš“.

Svjedok je rekao i da su zatvorenici jednom odvedeni u pratnji Đuričića na prinudne radove, te da su se poslijepodne svi vratili u “Uzamnicu“.

Za zločine u logoru “Uzamnica” sudi se Milomiru Đuričiću u svojstvu upravnika i Vukadinu Spasojeviću zvanom Mićo i Era u svojstvu razvodnika straže. Na teret im je stavljen progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Ahmed Mešić, tužilac na zamjeni, pročitao je u Sudu BiH i iskaz svjedoka Slobodana Pecikoze, koji je preminuo. On je izjavu dao istražiocima u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2019. godine.

U izjavi je Pecikoza naveo da je bio stražar u “Uzamnici“ i da nije ni čuo, ni vidio da su stražari maltretirali zatvorenike, osim kada bi dolazio Milan Lukić.

“Lukić je dolazio i tukao neke zatvorenike, a puštali su ga stražari na kapiji“, navodi se u iskazu koji je pročitao tužilac.

Pored toga, Pecikoza je rekao kako u “Uzamnicu“ niko nije mogao ući bez znanja upravnika Milomira Đuričića.

“Svaki put kada je dolazio, morao je znati upravnik, jer mi nikoga nismo puštali bez dozvole“, navodi se u iskazu Pecikoze.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. novembar.

Selma Boračić Mršo