Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Čuo da je Mićivoda maltretirao zatvorenike

7. Novembra 2022.16:07
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je kako je čuo da je optuženi Ramiz Mićivoda učestvovao u maltretiranju zatvorenika u Goraždu.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Džafer Osmanković rekao je da je bio komandir voda u četi Vojne policije, a da je poslije prešao u krim-službu i na kraju u vojnu bezbjednost.

On je kazao da su u zgradi ZOIL-a (Zavod za osiguranje imovine i lica) bili zatvorenici s područja Rudog, Čajniča i drugih mjesta.

“Vidio sam da ih odvode i ispituju”, rekao je Osmanković, dodavši da je u ZOIL dolazio i optuženi Himzo Selimović, koji je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost.

Svjedok je kazao da je čuo da su neki policajci maltretirali zatvorenike prilikom ispitivanja, među kojima je bio Mićivoda. On je naveo da je Mićivoda bio dobar sportista, ali da je bio arogantan i da je bilo moguće ono što je čuo.

Na pitanja Odbrane, on je rekao da nije prijavio ili preduzeo nešto u vezi s tim navodima. Kazao je da je komandir Vojne policije trebao pokrenuti postupak.

Za Selimovića, kako je naveo, može reći sve najbolje.

“Drago mi je što sam s tim čovjekom radio”, kazao je Osmanković.

Selimović i Mićivoda optuženi su s Ćamilom Ramićem za zločine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada počinjene od 1992. do 1994. godine. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Svjedok Nedžad Dizdarević je rekao da je bio pomoćnik komandanta za logistiku u Opštinskom štabu u Međeđi, u opštini Višegrad.

On je kazao da je Ćamil Ramić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost, ali je negirao navode iz iskaza koji je dao u istrazi da je optuženi bio nadležan za Vojnu policiju.

Prema riječima Dizdarevića, Ramić se nije pitao ni za šta. Ispričao je kako je jednom tražio da bude puštena njegova rodica, a da mu je Ramić rekao da mu ne može pomoći jer je nije ni zatvorio.

Dizdarević je govorio i o četiri zarobljenika nakon jedne akcije, među kojima je bio njegov prijatelj Brano Šimšić.

Ispričao je kako se jednom čula galama iz jedne prostorije, u kojoj je zatekao zarobljenike i vojnog policajca kojeg su zvali Regan i kod kojeg je vidio pendrek. On je kazao da su zarobljenici izgledali prepadnuto i slomljeno.

Rekao je da je na njegovu molbu tada pušten Šimšić, koji mu je poslije kazao da ih je Regan tukao.

Svjedok je rekao da je od Štaba tražio da se zarobljenici prebace u Goražde. On je naveo da je Ramić bio jedan od članova Štaba, ali se nije mogao sjetiti ko je tada bio na sastanku.

Odbrani je potvrdio da je Ramić bio teško ranjen krajem avgusta 1992. i da je poslije prebačen u Zenicu. Kazao je da ne zna kad se vratio na dužnost, te da misli da ga je neko mijenjao.

Suđenje se nastavlja 14. novembra.

Marija Taušan