Analiza

BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Zakon o javnim nabavkama

Ilustracija: Foto: BIRN BiH

BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Zakon o javnim nabavkama

7. Novembra 2022.10:43
7. Novembra 2022.10:43
U trećem videu serijala “BIRN BiH – Objašnjava” saznajte šta je unaprijeđeno usvajanjem Zakona o javnim nabavkama, ali i šta je preostalo da se uradi kako bi se smanjila korupcija u trošenju milijardi maraka novca građana BiH.

Kroz javne nabavke Bosna i Hercegovina godišnje potroši skoro tri milijarde maraka novca koji građani uplaćuju kroz poreze. Stručnjaci procjenjuju da korupcija godišnje u javnim nabavkama, umjesto za bolnice, škole i bolje puteve, odnese više od 400 miliona maraka, zbog čega se dugo insistiralo na izmjena zakona.

U videu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) možete saznati koliko se čekalo na izmjene Zakona o javnim nabavkama, šta pozitivno donose ove izmjene, te koji su propusti ostavljeni u zakonu, a na kojima je neophodno raditi kako bi se ovaj proces poboljšao.

Parlament BiH je, tek nakon petogodišnjeg procesa, krajem augusta ove godine usvojio izmjene Zakona o javnim nabavkama. Usvajanje znači da je Bosna i Hercegovina ispunila jedan od četiri ključna zakona među prioritetima za početak približavanja Evropskoj uniji. Usvajanje ovih izmjena jedan je od glavnih razloga zašto je BiH nedavno dobila preporuku za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ali stručnjaci koji prate proces javnih nabavki mišljenja su da ovaj zakon ne donosi izmjene potrebne državi i njenim građanima, te da su ostale brojne nedorečenosti na kojima je potrebno raditi.

Jedan od najznačajnijih nedostataka koje vide u ovom zakonu jeste manjak mehanizama za kažnjavanje prekršilaca zakona, čime su svi oni koji zloupotrijebe ovaj zakon, odnosno javnu nabavku, zaštićeni od sankcionisanja. Osim toga, i dalje nije otklonjen politički utjecaj na imenovanja i rad članova Ureda za razmatranje žalbi, što dodatno povećava nepovjerenje javnosti prema ovom procesu.

Iako je ovim usvajanjem ispunjena jedna od preporuka za približavanje BiH Evropskoj uniji, i dalje ostaje potreba za novim sveobuhvatnim izmjenama kroz potpuno novi Zakon o javnim nabavkama.

BIRN BiH – Objašnjava serijal je videa u kojima dajemo jednostavna objašnjenja za komplikovane društvene procese i promjene

Azra Husarić Omerović