Suđenje

Kordić Jure i ostali: Za Odbranu nedokazana odgovornost Tinjaka

31. Oktobra 2022.17:24
Odbrana Nedžada Tinjaka zatražila je oslobađajuću presudu, navodeći da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije van razumne sumnje dokazalo odgovornost optuženog za zločine na području Mostara počinjene tokom 1993. i 1994. godine.

Mostar. Foto: BIRN BiH

Odbrana je u završnoj riječi ocijenila da dokazima Tužilaštva nije potvrđen identitet optuženog, a da su iskazi svjedoka nepouzdani i kontradiktorni.

Prema riječima branioca Fadila Abaza, nisu izvedeni dokazi o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

“Tužilaštvo samo pretpostavlja da su optuženi, s obzirom na razmjeru počinjenih djela, morali biti dio UZP-a”, kazao je Abaz.

On se osvrnuo na iskaze svjedoka za devet tačaka optužnice koje Tinjaka terete za odvođenje civila iz njihovih domova, zlostavljanje i silovanje. Branilac je podsjećao na izjave svjedoka koji su govorili da nisu poznavali vojnike koji su ih odveli ili da su naknadno od drugih čuli da je jedan od njih bio Tinjak zvani Žuti, kao i nekih koji su tek u kasnijim izjavama spomenuli imena.

“Svjedokinja 2017. odjednom imenuje sva lica. Kako je to moguće?”, naveo je Abaz.

On je rekao da su pročitani i iskazi nekih preminulih svjedoka koji spominju Tinjaka, ali da uopšte nije razjašnjeno odakle je to njima poznato. Ukazao je i da su svjedoci koji su bili prisutni na istom mjestu različito govorili o dešavanjima.

Analizirajući dokaze za dvije tačke optužnice koje se odnose na seksualno zlostavljanje, on je istakao da je svjedokinja “O” kazala da joj je, po njenom opisu, druga svjedokinja rekla da bi to mogao biti Tinjak, a da je ta druga svjedokinja izjavila da je od oštećene čula da je to bio Tinjak.

Abaz je izrazio sumnju i u vjerodostojnost svjedokinje koja je saznala da se radi o Nedžadu Tinjaku, iako je navela da je bio mrak kada ga je vidjela i da je nosio kačket.

“Nejasno je na koji je način Tužilaštvo utvrdilo identitet optuženog. Nijedan od svjedoka nije pouzdano poznavao optuženog. Svi su saznali od drugih. Pa od koga su saznali?”, rekao je branilac.

On je ukazao na dokaz Odbrane o više lica na tom području koja su se prezivala Tinjak, kao i na medicinsku dokumentaciju o ranjavanju optuženog i njegovom liječenju i medicinskim tretmanima u septembru 1993. godine.

Optuženi Tinjak je kazao da mu je žao zbog svega što se desilo, ali da je njemu savijest mirna. Dodao je da je za njega nakon ranjavanja bio traumatičan period.

Tinjak je optužen s Jurom Kordićem, Draženom Lovrićem, Darijem Sušcem, Nuhanom Šikalom, Darijem Mihaljem, Stankom Škobićem, Tomislavom Ančićem i Slavkom Golemcem za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Odbrane će nastaviti s iznošenjem završnih riječi 28. novembra.

 

Marija Taušan