Suđenje

Unčanin i ostali: Svjedok čuo da je škola minirana i u njoj pobijeni muškarci

27. Oktobra 2022.16:32
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Ključa 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je dobio naredbu da popiše muslimansko stanovništvo, koje je kasnije pozvano i ubijeno u zgradi osnovne škole "Radenko Stojnić“.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Hasan Salihović početkom rata 1992. godine živio je u selu Pudin Han na području općine Ključ.

On je u Sudu Bosne i Hercegovine ispričao kako su u maju 1992. godine preko lokalnog Radija Ključ dobili naredbu da sve naoružanje predaju policiji.

“Potom je krenuo traktor i ljudi su u njega ubacivali šta su imali, ja sam predao pištolj za koji sam imao dozvolu“, rekao je Salihović.

Tada im je rečeno da dođu u Ključ kako bi dobili potvrde o kretanju, što su i uradili, te su ih smjestili u objekat Šipad komerca, ispitali i nakon toga pustili kućama, kazao je svjedok.

“Mi smo morali otići u Općinu, prepisati svu imovinu Srpskoj Republici, dati 100 njemačkih maraka, kako bismo mogli otići van Ključa“, rekao je svjedok.

Svjedok je naveo kako je vozio traktor, te da mu je Dujo Vejn naredio da krene po selima i popiše stanovništvo od 18 do 65 godina.

“Krenuo sam traktorom i rekao mještanima Pudinog Hana, Nefića i Hasića da na papiru napišu svoje ime i prezime“, naveo je svjedok i dao da je te papiriće odnio na punkt u Velagiće.

“Tu je potpukovnik Marjanović prišao, uzeo te papiriće, bacio ih na vojni sanduk, te mi naredio da idem kod Nezić Islama“, rekao je svjedok i naveo kako je među vojnicima na punktu prepoznao Dragana Despota sa kojim je radio u Šumatransportu.

Svjedok je naveo kako su mu nakon toga prišli Dujo Vejn i Čedo Marjanović i naredili mu da traktorom pozove mještane da dođu na punkt u Velagiće.

Nakon toga je otišao kući u Pudin Han, gdje je vidio grupu mještana kako idu prema Velagićima.

“Mogli smo se kretati samo sa bijelim trakama oko ruku, a na kućama koje nisu izgorjele morali smo okačiti bijeli čaršaf. Ako to nije urađeno, bio bi belaj“, rekao je Salihović.

Tokom noći, kako je ispričao svjedok, čula se jaka detonacija iz Velagića.

“Ujutro sam čuo da je škola minirana, a muškarci, koji su se predali, pobijeni“, rekao je svjedok.

Branioca prvooptuženog Unčanina, Dragana Međovića, zanimalo je da li su Bošnjaci imali i koliko oružja, na šta je svjedok rekao da je bilo nekoliko lovačkih pušaka, pištolja i nekoliko automatskih pušaka.

Potom je Međović predočio svjedoku izjavu koju je dao haškim istražiocima 2001. godine, gdje je naveo da je bilo deset automatskih pušaka. Svjedok je rekao kako je to moguće, ali da se ne sjeća tačnog broja.

Branilac Marinka Miljevića, Milan Romanić, predočio je svjedoku izjavu koju je dao u Stanici policije u Ključu u decembru 1999. godine.

Romanić je pitao svjedoka na koji način je tada ispitivan, na šta je svjedok odgovorio da je pričao šta se dešavalo, te da su mu postavljali i pitanja.

Romanić je tada naveo kako u zapisniku nigdje nema pitanja i da je to nezakonito, na šta je reagovala predsjednica Sudskog vijeća Suda BiH, Minka Kreho.

“Da li Vama odgovara taj iskaz? Idete u dublje izjave za koje Sud ne zna ni da postoje“, upitala je Kreho, a Romanić je odgovorio kako želi dokazati da je izjavu neko napisao i samo dao svjedoku da potpiše.

Boško Unčanin, Marinko Miljević i Dragan Despot optuženi su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa, da su 1. juna 1992. učestvovali u ubistvima 78 civila. Kako se navodi, civili su zaustavljeni na punktu u Velagićima, zatvoreni u staru zgradu škole u ovom mjestu, nakon čega im je naređeno da izađu ispred objekta, gdje su usmrćeni automatskim oružjem.

S njima su bili optuženi i Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.), ali oni nisu dostupni.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar.

Selma Boračić Mršo