Suđenje

Đuričić i ostali: U “Uzamnicu” ulazio Milan Lukić

25. Oktobra 2022.11:11
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je obavljao stražarske aktivnosti u vojnom objektu “Uzamnica”, u kojem su bili zatvoreni civili.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Siniša Špinjo je rekao da je obavljao stražarske dužnosti, a da mu je pretpostavljeni bio optuženi Milomir Đuričić Đure. Naveo je da je jedan od stražara bio optuženi Mićo Spasojević. Kazao je da je među zatvorenim civilima bilo i nekoliko žena.

“Ne znam što su bili zatvoreni, nismo komunicirali”, rekao je Špinjo.

On je kazao da u objekat nije mogao ulaziti ko je htio, ali da su neki prolazili, uključujući strance i Crveni krst, kao i Milana Lukića, koji je imao druga među zatvorenima. Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu.

Na pitanja sudije Vesne Jesenković, svjedok je rekao da ne zna da li se Lukić nekome najavljivao prilikom dolaska i da ne zna ko je odlučivao ko može ući.

Na pitanja Odbrane je kazao da je moguće da je prije Đuričića upravnik bio Dragan Sekulić.

Za zločine u logoru “Uzamnica” sudi se Milomiru Đuričiću u svojstvu upravnika i Vukadinu Spasojeviću zvanom Mićo i Era u svojstvu razvodnika straže. Na teret im je stavljen progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Suđenje se nastavlja 8. novembra.

Marija Taušan