Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Batinanje u kancelarijama ZOIL-a

24. Oktobra 2022.13:35
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je na suđenju za zločine počinjene na području Goražda kako je nakon zarobljavanja doveden u zgradu nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL) te u kancelarijama na spratu bio podvrgnut batinanju.


Goražde. Foto: BIRN BiH

Branko Mašić je kazao kako su ga pripadnici Armije Bosne i Hercegovine, među kojima je prepoznao jednog od školskih drugova, 14. februara 1993. zarobili na području Pisavice, koja pripada općini Čajniče, te je vezan i s još dvojicom muškaraca odveden u Goražde.

Naveo je i da je u jutarnjim satima saznao da su smješteni u podrumu nekadašnje zgrade ZOIL-a i da su na spratu objekta jedna žena sa kćerkom, koje su također dovedene iz Pisavice.

Zarobljenici su odvedeni u kancelarije na spratu, gdje su, prema njegovim riječima, bili podvrgnuti “batinanju”.

“Mustafa Stovrag je sjedio na stolu, a ja sam bio na stolici. Pitao me ko mu je ubio roditelje. Kada sam rekao da ne znam, udario me nogom, a zatim me počeo šamarati”, kazao je Mašić i naveo da ga je tukao još jedan muškarac skupa sa Stovragom i da je po povratku u podrum saznao da su po različitim kancelarijama pretučena i dvojica koju su dovedena s njim, a što je, prema svjedoku, bilo i vidljivo.

Svjedok je rekao da je u zatvoru izgubio dosta kilograma i da je pušten nakon pet mjeseci, da se sjeća optuženog Himze Selimovića, čiju fotografiju je identifikovao na zapisniku, ali i dodao kako on nije dirao zatvorenike.

Odbrani je svjedok kazao kako za Selimovića, za kojeg je u ZOIL-u čuo da je “bezbjednjak”, nema ništa ružno reći, da je bio korektan i da je dolazio da priča s njim prije razmjene, kao i da je zarobljenicima donosio hranu i pakete.

Selimoviću se za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila sudi skupa sa Ćamilom Ramićem i Ramizom Mićivodom, za zločin nad zarobljenicima počinjen na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine, kao i s Mehmedom Dobračom, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Skupa s njima je bio optužen i Mustafa Stovrag, ali je njegov predmet razdvojen.

Svjedok Halil Gaković, nekadašnji pripadnik Armije BiH, prisjetio se da su u akciji u Gornjim Mesićima u ljeto 1995. zarobljena dvojica u civilnoj odjeći, za koje je kasnije čuo da ih je Vojna policija odvela u ZOIL u Goraždu.

“Nisam vidio čin zarobljavanja, samo sam ih vidio kada smo naišli u koloni”, izjavio je svjedok.

Na upit Tužilaštva da li poznaje optuženog Dobraču, svjedok je odgovorio da je čuo da je bio “bezbjednjak” u rogatičkoj brigadi, ali da ga ne poznaje.

Gaković je rekao Odbrani da nije vidio da je iko tukao dvojicu zarobljenika i da je čuo kako je kasnije kod jednog od njih pronađen pištolj.

Inače, suđenje u ovom predmetu je nastavljeno nakon višemjesečne pauze te je formalno krenulo iznova, a u sudnici je rečeno da je novi član Sudskog vijeća sutkinja Tanja Curović, koja je zamijenila sudiju Halila Lagumdžiju.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho na samom početku ročišta je kazala da je postupak protiv Mehmedalije Topalovića obustavljen zbog smrti optuženog.

Nastavak suđenja je 31. oktobra.

Haris Rovčanin