Suđenje

Paravac i ostali: Pročitan iskaz Karagića o preuzimanju vlasti u Doboju i aktivnostima u Tesliću

18. Oktobra 2022.12:25
Na suđenju Borislavu Paravcu i ostalima, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz svjedoka Slobodana Karagića, koji je govorio o preuzimanju vlasti u Doboju i upućivanju jedinice u Teslić.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Vijeće je ranije odlučilo da se pročita iskaz Karagića, koji je za ratne zločine u Doboju osuđen na 12 godina zatvora, a koji je u oktobru prošle godine odbio da svjedoči na suđenju Borislavu Paravcu i drugima za zločine na području Doboja i Teslića.

Karagić je u istrazi kazao da je bio komandir Specijalne jedinice Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, koja je brojala stotinjak ljudi. On je rekao da su mu nadređeni bili načelnik CSB-a Andrija Bjelošević i njegov zamjenik Milan Savić.

Posvjedočio je da su 1991. počele pripreme za preuzimanje vlasti u Doboju i da je te aktivnosti vodio major Milovan Stanković. Dodao je da su do početka maja 1992. određene jedinice koje će ući u Doboj.

“Stanković nije dao znak za ulazak u grad dok nije dobio saglasnost političkog vrha”, naveo je Karagić, dodavši da je Milan Ninković bio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), a Borislav Paravac predsjednik Izvršnog odbora.

On je kazao da su u Doboj ušli 3. maja i da je zadatak njegove jedinice bio da preuzmu industrijsku zonu. Naveo je da su 4. maja nastavljene aktivnosti na “čišćenju ekstremista” u naselju Čaršija, a da je u narednom periodu bilo sukoba u drugim naseljima.

Karagić je govorio o zatvaranju ljudi, kao i o premlaćivanju, pljačkanju i silovanju, navodeći da je Stanković pozvao preko radija građane da prijave maltretiranje.

On je posvjedočio kako je 1993. godine, kada je bio odbornik, saznao da je jedna jedinica upućena u Teslić nakon što je dolazio predsjednik SDS-a iz toga grada Nikola Perišić.

“Ne znam je li išao u Komandu odbrane grada ili policiju”, rekao je Karagić, nabrojavši imena policajaca i vojnih policajaca koji su bili upućeni u Teslić.

On je kazao da mu je 1992. Milan Savić rekao da ode u Teslić i privede u policiju Nikolu Perišića i Savu Stanića, jer ima pouzdane informacije da su sarađivali sa Bošnjacima i Hrvatima u prodaji oružja, cigareta i druge robe.

Svjedok je ispričao da u Tesliću nije pronašao ta lica, a da mu je u policiji rečeno da je zvao Bjelošević i kazao da će “doći sutra da vidi kakvi su to problemi”.

Kasnije, kada se vratio u Doboj, kako je rekao u iskazu, pripadnici njegove jedinice više nisu htjeli da im on bude komandir. Kazao je da mu je Bjelošević rekao da se malo odmori te da će mu naći neko mjesto.

“Ja sam odbio. Otišao sam kod Stankovića”, kazao je Karagić u istrazi.

Paravac, Bjelošević i Savić optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila sa područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Odbrane su ukazale da se u Karagićevom iskazu navodi i da je bio “jedan od komandira vojne jedinice”. Bjelošević je rekao da je Karagića jedne prilike iz pritvora oslobodio pukovnik Simić i da se po tome vidi čiji je pripadnik bio.

Branilac Miodrag Stojanović je napomenuo da se djela za koja je Karagić proglašen krivim ne navode u optužnici protiv Paravca i drugih.

Tužilac Edin Muratbegović pročitao je iskaz preminulog svjedoka Reufa Huskića, koji je kao ljekar radio u dobojskoj bolnici. Huskić je kazao da je bio načelnik jednog odjeljenja, ali da su na sve rukovodeće pozicije postavljena lica srpske nacionalnosti. Dodao je da je nakon toga radio kao ljekar te da mu je kasnije prestao radni odnos.

On je ispričao da je 11. juna 1992. odveden u policiju i da je bio zatvoren do 21. juna. Rekao je da su neki ljudi premlaćivani.

Suđenje se nastavlja 25. oktobra.

 

Marija Taušan