Suđenje

Muminović Šemsudin i ostali: Suđenje se odgađa na najmanje tri mjeseca

14. Oktobra 2022.11:23
Suđenje za zločine počinjene na području Zvornika odgođeno je na najmanje tri mjeseca zbog zdravstvenog stanja prvooptuženog Šemsudina Muminovića.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković kazala je da je vještak medicinske struke zaključio da je potrebno omogućiti tromjesečno banjsko liječenje Muminovića, a potom uraditi novo vještačenje. Ona je napomenula da se u nalazu vještaka navodi da su drugi zdravstveni problemi optuženog sanirani.

Sutkinja je rekla da je zakazala statusnu konferenciju kako bi se stranke izjasnile u vezi sa eventualnim razdvajanjem postupka u odnosu na prvooptuženog.

“Ovdje imamo jako puno svjedoka i pitanje je koliko bi bilo efikasno pozivati ih dva puta… S druge strane, moramo voditi računa i o pravima drugih optuženih”, kazala je Jesenković.

Tužiteljica Zorica Đurđević je rekla da nema potrebe za razdvajanjem postupka, a i Odbrane su se složile da se sačeka da Muminović završi liječenje.

Vijeće je donijelo odluku da se suđenje odgodi na najmanje tri mjeseca.

Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna.

Na statusnoj konferenciji branilac Ifet Feraget se osvrnuo na prethodno ročište, koje je bilo odgođeno zbog njegovog i nedolaska njegovog branjenika Alića. On je kazao da je bio na godišnjem odmoru sedam dana i da nije vidio poziv.

Jesenković je rekla da je poziv proslijeđen faksom s obzirom na kratkoću vremena zakazivanja ročišta i da je bilo očekivano da ga neko vidi. Feraget je kazao da nije bilo nikoga u kancelariji pošto je bio na godišnjem i da mu je neugodno što je bilo konstatovano da je primio poziv. On je dodao da njegov branjenik nije došao jer je primio poziv na dan održavanja ročišta i nije mogao stići.

Marija Taušan