Suđenje

Srabović i ostali: Nepoznati razlozi privođenja

13. Oktobra 2022.12:19
Svjedok Odbrane Zijada Srabovića, optuženog s još sedam osoba za zločine počinjene u Lukavcu, ispričao je da nije vidio povrede na osobi koju je tokom rata sprovodio u Okružni zatvor u Tuzli.


Sudnica Suda BiH: Foto: BIRN BIH

Enver Šehović, nekadašnji pripadnik Vojne policije, rekao je da je dobio naredbu da Aziza Šahata i Radinku Popović sprovede iz zgrade Vojne policije, koja se nalazila u osnovnoj školi u Lukavcu, u Okružni zatvor u Tuzli, što je i učnio s kolegom. On nije mogao precizirati vrijeme kada se to desilo.

Upitan da li je tokom vožnje primijetio povrede na Šahatu, svjedok je kazao da nije, kao i da nisu razgovarali o tome da li ga je neko tukao.

Svjedok je pojasnio da su, po povratku u Vojnu policiju, saopćili svom pretpostavljenom da su ove osobe predate, te da je on rekao kako je obavio razgovor s tužiocem, kojem je kazao da je Popović u petom mjesecu trudnoće i da bi “odnos trebao da bude korektniji, iako je svakako bio korektan”.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je pojasnio da je nekoliko dana po odvođenju čuo da su ove osobe bile dovedene u Vojnu policiju radi sprava za dojavu, ali da to nije znao u momentu kada ih je prevozio u Tuzlu.

Tužilaštvo BiH je svjedoku predočilo izjavu u kojoj je kazao da je tada tužiocu s kojim je razgovarao u Tuzli rekao kako je “ubijeđen da Šahat i Popović nisu odgovorni za ono što im se stavlja na teret”, što je Šehović negirao.

“Tačno je da nisam znao razlog zbog kojeg ih sprovodim. (…) Ne sjećam se da sam to uopšte izjavio, mislim da nisam”, kazao je on.

Šehović je, odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, rekao da je u Vojnoj policiji bila improvizovana prostorija u koju su privođeni vojni policajci u slučaju ekscesa, ali ne i civili. Također je naveo i da ne zna da su Šahat i Popović tu prenoćili.

Optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Na ovom ročištu Odbrana Srabovića je saslušala i zaštićenog svjedoka S-1, koji je ranije svjedočio u korist Tužilaštva. On je tada u unakrsnom ispitivanju naveo da je upoznao Aziza i Radenku Šahat kada su privedeni i da je samo Aziz bio tučen.

S-1 je na današnjem ročištu naveo da je u vrijeme njihovog privođenja bio sa Zijadom Srabovićem u komandi općinskog štaba u drugom dijelu grada. Kazao je da mu nisu poznati razlozi ni okolnosti privođenja ove dvije osobe.

Suđenje će se nastaviti 27. oktobra.

Lamija Grebo