Suđenje

Novović i Pjano: “Bolje je da odete, da ne gledam kako vas ubijaju”

12. Oktobra 2022.15:06
Na suđenju za zločine počinjene 1992. na području Foče za koje se terete Spomenko Novović i Borislav Pjano, tužilac Mersudin Pružan je pročitao iskaz svjedoka Alije Jerkovića, u kojem je navedeno kako mu je ubijen otac.
Spomenko Novović i Borislav Pjano
Spomenko Novović i Borislav Pjano. Foto: Sud BiH

U iskazu koji je dat 3. i 4. jula 1995. u Švedskoj, svjedok Alija Jerković je ispričao kako je 1992. godine živio u Sarajevu, te da je često išao roditeljima Ismetu i Hajri Jerković, koji su živjeli u Dragočavi kod Foče. Kazao je da su Srbi 4. aprila 1992. godine blokirali puteve prema Gacku, Goraždu i Sarajevu, zbog čega je morao ostati u Dragočavi, gdje je bio u posjeti. Devetog aprila je počelo granatiranje Foče.

U Dragočavi su, kako je ispričao, živjeli većinom Srbi, zbog čega selo nije granatirano. Kada je Foča zauzeta nakon deset dana, Srbi su se, dodao je, “okrenuli protiv nas”.

Tada su u Dragočavu počeli dolaziti “Šešeljevci”, “Arkanovci” i “Bijeli orlovi”, te lokalni Srbi u uniformama Jugoslovenske narodne armije (JNA), dodavši kako ih je prepoznavao po oznakama na uniformama. Rekao je da su “Arkanovci” na crnim uniformama imali amblem dvoglavog orla. Jerković je kazao kako nisu puno izlazili iz kuće, koja je bila jedina muslimanska u tom dijelu sela.

Njegov otac Ismet je čuvao ovce. Jednog dana su izašle na cestu i on je pošao za njima da ih vrati.

“Vojnici u kamionu su iskočili i počeli su da tuku mog oca, na kraju su ga jednim metkom ubili. Među vojnicima sam prepoznao jednog mog komšiju, on se zove Spomenko Novović. Milorad Radović je naišao s kamionom i pokušao odbraniti mog oca. Rekli su mu da bježi ili će dobiti metak”, stoji u iskazu Jerkovića, koji je naveo da je to gledao sa članovima porodice, dodavši kako se to desilo 7. maja 1992. godine.

Alijin brat Hakija “išao je sa Novovićem u školu 13 godina”, a optuženog zna iz sela Osoje, kazao je svjedok.

Od 7. maja, ispričao je Jerković, skrivali su se u šumi, a u kuću su dolazili samo po hranu i da nahrane životinje. Jedne prilike, kako je rekao, njegova majka sa još jednom ženom je sišla do kuće, gdje ih dočekao Novović, koji je odveo tu ženu na sprat i silovao je. Jerković je naveo kako je Novović silovao još jednu ženu, koja je ubijena s njegovom sestrom Munirom Ramović u Foči, 28. juna 1992. godine, zajedno s još 26 žena i djece. Kazao je da mu je sve to ispričao jedan Srbin.

Svjedok je ispričao kako je tog dana stajao na ivici i iz šume gledao na kuću Novovića. Prema njegovim riječima, optuženi je izašao iz kuće, “ušao u žutog golfadvojku’” i otišao do kuće Karupa u Gornjoj Dragočavi, u kojoj je živjelo pet starijih osoba koje su se prezivale Karup – bračni parovi Emin i Aiša, Avdo i Nura, te starija žena Dudija.

“Mislim da ih je Novović izbo nožem na smrt. Mogao sam da čujem vrisku: ‘Nemoj, molim te.’ On je bio u kući 30 minuta. Kada je izašao, bilo je sve mirno”, rekao je Jerković, dodavši kako se o tome pohvalio njegovoj majci.

“Ovo je pištolj koji sam našao u Eminovoj kući, a ovo je nož kojim sam ih iskasapio”, kazao je Novović svjedokovoj majci, koju je pretukao pištoljem. Jerković je dodao kako su se do 7. jula 1992. godine skrivali u šumi, gdje im je hranu donosio komšija Milivoje Mićević.

“Bolje je da odete, da ne gledam kako vas ubijaju”, rekao im je Mićević tada, nakon čega je Jerković sa članovima porodice preko Crne Gore i Srbije pobjegao u Švedsku.

Njegov iskaz je pročitan na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, koji su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon.

Milenko Vojo Radović, branilac Spomenka Novovića, kazao je, da je Jerković tu, pitao bi ga kako je moguće da je sa udaljenosti od 800 metara vidio kuću Novovića, oružje koje nosi, te kako je mogao čuti zapomaganje. Rekao je i da bi ga pitao čime je Novović tukao njegovog oca.

Tužilaštvo je uložilo i 80 nespornih i nekoliko desetina spornih dokaza, na koje su Odbrane imale prigovore.

Suđenje bi trebalo biti nastavljeno 26. oktobra ukoliko Sudsko vijeće ne donese odluku da se tog dana ponovo izvrši uviđaj i rekonstrukcija u Dragočavi, na zahtjev Odbrane prvooptuženog Novovića, kazala je predsjedavajuća Vijeća Mediha Pašić.

Jasmin Begić