Suđenje

Stevo Mumović: Tužilaštvo predložilo čitanje izjave bivšeg upravnika logora “Sušica” u Vlasenici

11. Oktobra 2022.16:15
Ulaganjem materijalnih dokaza Okružnog javnog Tužilaštva Istočno Sarajevo, nastavljeno je suđenje Stevi Mumoviću, koji se tereti za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene u maju 1992. godine u Vlasenici.


Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tužilac Nemanja Sladoje uložio je više materijalnih dokaza, među kojima su odluke Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine o proglašenju i ukidanju neposredne ratne opasnosti iz aprila 1992., odnosno decembra 1995. godine, Odluka o osnivanju Kriznog štaba opštine Vlasenica, Odluka o formiranju Teritorijalne odbrane Srpske opštine Vlasenica, naredba o formiranju logora “Sušica” u Vlasenici, te podaci o vojnoj angažovanosti Steve Mumovića.

Sladoje je predložio da kao dokaz bude prihvaćen, te da se pročitaju dijelovi izjave Dragana Nikolića Jenkija [haškog osuđenika i bivšeg upravnika logora Sušica] na okolnosti postojanja oružanog sukoba u Vlasenici.

“Svjedok pominje zgradu SJB Vlasenica i pominje optuženog Mumovića“, rekao je tužilac Sladoje.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je u februaru 2005. godine osudio Dragana Nikolića zvanog Jenki na 20 godina zatvora. Nikolić je priznao krivicu da je učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u logoru “Sušica”, u kojem je bio upravnik. Nakon što je 2013. izdržao dvije trećine kazne, pušten je na prijevremenu slobodu. Umro je polovinom 2018. godine u Vlasenici, gdje je i sahranjen.

Odbrana optuženog je uložila prigovor, obrazloživši kako nije poznato da li je Nikolić izjavu dao kao svjedok ili optuženik.

“Mi ne znamo na kojim stranicama govori kao svjedok, a na kojim kao osumnjičeni. Ne znamo šta možemo koristiti od ove izjave, zbog čega smatram da ne može biti uvedena u sudski spis“, rekao je Goran Dragović, advokat optuženog Mumovića.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Zinadia Hamidović je rekla kako će odluka o korištenju ove izjave biti donesena naknadno.

“S obzirom da se radi o izjavi koja nema broj vezan za predmet, radi se o nekoliko objedinjenih izjava, nismo mogli odlučiti jer ne znamo koje su to utvrđene činjenice“, rekla je Hamidović.

Odbrana optuženog je uložila prigovor i na podatke o vojnoj angažovanosti Steve Mumovića, ističući kako se dostavljeni podaci odnose na period 1994–1996. godina.

Stevo Mumović se tereti da je u Vlasenici u maju 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade SJB-a, u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti, te je dvojicu od njih počeo tući, nanoseći im tjelesne i duševne patnje.

Njemu se također stavlja na teret da je 2. maja 1992. godine u Vlasenici, zajedno sa još jednim pripadnikom policije SJB-a, došao do jedne kuće i vlasniku naredio da krene s njima kako bi dao izjavu, zatim su ga tukli gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama. Potom su u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije, koji su se pridružili premlaćivanju osobe.

Na današnjem ročištu trebala su svjedočiti dva svjedoka. Tužilac Sladoje je dostavio zahtjev za medicinsko vještačenje svjedokinje Behije Gogić, jer je već jednom bila na ročištu i nije mogla govoriti. Hamidović je naložila da vještak uradi nalaz za ovu svjedokinju, te istakla da će se pročitati njena izjava, ukoliko ne bude mogla svjedočiti. Za Ambešković Omera, drugog svjedoka koji je trebao biti saslušan, tužilac Sladoje je zatražio medicinsku dokumentaciju iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, gdje se nalazi na liječenju.

Nastavak suđenja je 28. oktobra.

Jasmin Begić