Suđenje

Paravac i ostali: Odgođeno suđenje zbog stanja svjedoka

11. Oktobra 2022.13:55
Suđenje Borislavu Paravcu i ostalima za zločine počinjene u Doboju i Tesliću odgođeno je jer svjedok, koji je pristupio u Sud Bosne i Hercegovine, nije bio u stanju svjedočiti.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić rekao je na početku ročišta da je obaviješten da je svjedok pristupio, ali da je u teškom stanju, navodeći njegove zdravstvene i porodične prilike.

Tužilac Edin Muratbegović je kazao da se čuo sa svjedokom, ali da mu se stanje dodatno pogoršalo vjerovatno zbog dolaska u Sud. On je predložio da se njegovo svjedočenje prolongira.

Na mogućnost da se vještači zdravstveno stanje svjedoka i onda pročita njegov iskaz reagovala je Odbrana Paravca, ali je o tim iskazima razgovarano na zatvorenom dijelu, kako se ne bi otkrio identitet svjedoka pošto su mu dodijeljene mjere zaštite.

Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Sudija Jukić saopštio je da je Vijeće odlučilo da će iskaz Slobodana Karagića biti pročitan. Karagić, koji se nalazi na izdržavanju 12-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen za zločine u Doboju, odbio je u oktobru prošle godine da svjedoči u ovom predmetu.

Braniteljica Suzana Tomanović tražila je da se izjasni o čitanju njegovog iskaza, ali je Jukić rekao da je odluka već donesena.

Tužilac Edin Muratbegović kazao je da je sačinio spisak svjedoka od kojih odustaje, kao i da je poslao dopis sa imenima 23 preminula svjedoka čije iskaze namjerava čitati. Odbrane, kao i Vijeće, kazale su da nisu primile taj dopis.

Čitanje tih iskaza prvobitno je bilo planirano za naredno ročište, ali nakon što je braniteljica Tomanović rekla da nije jasno šta je sa vještacima predloženim u optužnici, odlučeno je da jedan od njih bude pozvan na nastavak suđenja zakazan za 11. oktobar.

Marija Taušan