Suđenje

Ilić i ostali: Novi član Sudskog vijeća

10. Oktobra 2022.11:24
U predmetu Zorana i Radenka Ilića, optuženih za zločine počinjene na području Rogatice 1992. godine, promijenjen je član Sudskog vijeća, rečeno je na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu Bosne i Hercegovine.


Zoran i Radenko Ilić. Foto: Sud BiH

Predsjedavajući Vijeća, sudija Darko Samardžić, kazao je da će umjesto sutkinje Dalide Burzić nova članica Vijeća biti sutkinja Enida Hadžiomerović, koja se tek treba upoznati s predmetom.

Tužilaštvo, kao i Odbrane optuženih, nisu imali primjedbi na novi sastav Vijeća, te su bili saglasni da se ranije izvedeni dokazi u ovom postukpku ne izvode ponovo.

Ilići su optuženi da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine u općini Rogatica, u okviru širokog i sistematičnog napada, kao pripadnici vojske Srpske Republike BiH, pa potom Vojske Republike Srpske (VRS) i to Rogatičke brigade, učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz naselja Rudo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Optužnicom se terete da su 19. juna 1992. godine u naselju Rudo, u poslijepodnevnim satima – naoružani i u uniformama –zajedno s drugim njima poznatim vojnicima, učestvovali u nezakonitom lišavanju slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti.

Suđenje će se nastaviti 14. novembra.

Lamija Grebo