Suđenje

Stevo Mumović: Svjedok ispričao da ga je optuženi tukao laktovima i čizmama

27. Septembra 2022.15:29
Na suđenju Stevi Mumoviću, optuženom za ratne zločine u Vlasenici, svjedok je ispričao kako ga je optuženi, zajedno s još jednom osobom, tukao u prostoriji u policijskoj stanici na čijem je podu bilo krvi.
Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Hajrudin Gogić, svjedok Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, rekao je da je radio u Vlasenici do 28. aprila 1992. godine, kada je dobio otkaz jer, kako je kazao, “tada više nije bilo posla za muslimane”. Kako je rekao, priveden je 2. maja, kada su po njega došli Stevo Mumović i osoba s imenom Dragiša, a koje je poznavao odranije.

Mumović se tereti da je u Vlasenici u maju 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade SJB-a, u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti, te je dvojicu od njih počeo tući, nanoseći im tjelesne i duševne patnje.

Mumoviću se također stavlja na teret da su, 2. maja 1992. godine u Vlasenici, on i još jedan pripadnik policije SJB-a, došli do jedne kuće i vlasniku naredili da krene s njima kako bi dao izjavu, zatim ga tukli gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama. Potom su u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije, koji su se pridružili premlaćivanju osobe.

“Oni su bili rezervna policija. Došli su pred moju kuću i odveli me u policiju. Stevo me izveo u prostoriju na drugi sprat, gdje sam vidio krv na podu. Stevo me udarao laktovima i čizmama, a Rade palicom”, ispričao je Gogić tužitelju Nemanji Sladoju.

Svjedok je dodao da su ga potom oborili na pod uz pomoć kablova i nastavili ga tući.

Kako je rekao, fizični napad je trajao između 40 i 50 minuta, nakon čega je odveden u prostoriju na prvom spratu, gdje je vidio 17 ili 18 osoba koje su također bile pretučene. Gogić je pušten istoga dana kada je i priveden, kako je naveo, zahvaljujući poznaniku Nedeljku koji je intervenisao da izađe na slobodu.

Na upit Gorana Dragovića, advokata optuženog Mumovića, Gogić je kazao da prilikom privođenja nije imao lisice te kako nakon premlaćivanja na njegovim leđima “nije bilo dijela koji nije bio crn”.

Svjedok Tužilaštva Ibrahim Muminović je ispričao da ga je Mumović, zajedno s osobom prezimena Ilić, odveo u policijsku stanicu i tukao. Kako je rekao, te osobe nije ranije poznavao, ali je za njihova imena čuo kasnije od Dragiše Rikanovića. Na upit advokata Dragovića da li je pušten na slobodu na Vaskrs, svjedok je potvrdno odgovorio, dodavši kako je moguće da je riječ o datumu 26. april 1992. godine.

Nastavak suđenja planiran je za 11. oktobar 2022. godine.

 

Irvin Pekmez