Suđenje

Paravac i ostali: Pričalo se da je Savić glavni i da sjedi kod načelnika

27. Septembra 2022.11:59
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da se pričalo kako je optuženi Milan Savić sjedio kod načelnika u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, u vrijeme kada je tu bila i jedinica “Miće” 1992. godine.

Teslić. Foto: BIRN BiH

Svjedočeći na suđenju Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, koji su optuženi za učešće u progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića, zaštićeni svjedok S-2 prisjetio se dolaska “Mića”.

“Uletio je komandir Predrag Markočević, usplahiren, rekavši nam: ‘Stigle su ‘Miće’ iz Doboja. Šamaraju po opštini. Odmah se postrojite pred stanicom, doći će i ovamo'”, kazao je S-2, koji je bio aktivni policajac u Tesliću.

Prema njegovim riječima, “Miće” su stigle u dva vozila i Markočević im je predao raport, a jedan od pripadnika mu je zgrabio i strgao oznake komandira, rekavši: “Ovo treba zaslužiti”.

Svjedok je izjavio da su im pripadnici “Mića” tada rekli da skinu remenike sa pušaka i da uvijek drže prst na obaraču, s metkom u cijevi.

S-2 je rekao da je među prvima bio priveden Viktor Glancer, otac krim-tehničara Damira Glancera, koji je bio jevrejske nacionalnosti. Dodao je da je čuo kako je Viktor Glancer ekshumiran na Borju.

Od dolaska “Mića”, kako je kazao, policija u Tesliću više nije radila po uobičajenim pravilima. Naveo je da su ljudi privođeni i zatvarani u pritvorske prostorije u podrumu.

“Pričalo se da su na svakom koraku udarali… ko im se nađe na putu…pogotovo ako im djeluje po imenu da nije Srbin”, kazao je S-2.

Naveo je kako se pričalo da je Milan Savić bio glavni.

“Neko od njih je sjedio kod načelnika. Oni, koji su znali, pričali su da je to bio gospodin Milan Savić”, rekao je svjedok, dodajući da Savića nije poznavao.

Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Svjedok je ispričao kako je, po povratku iz akcije u Gornjem Rankoviću, parking ispred stanice bio mokar, te da je čuo kako su “Miće” pretukle nekoliko pritvorenika. Prisjetio se kako je, prolazeći pored podruma, osjetio neprijatan miris, a da mu je neko rekao da unutra, izgleda, ima mrtvih ljudi.

S-2 je naveo da je odmah otišao do kancelarije načelnika, gdje je zatekao Markočevića i šefa krim-službe, Marinka Đukića. Ispričao je kako im je rekao da u podrumu ima mrtvih, na šta mu je Đukić rekao da mu zovne kuma Tomu Mihajlovića.

Tužilac Edin Muratbegović podsjetio je svjedoka kako je u ranijem iskazu naveo da su u kancelariji bili i načelnik Dušan Kuzmanović, kao i nekoliko pripadnika “Mića”, na šta je svjedok rekao da je onda to tačno, ako je tako izjavio ranije.

Kuzmanoviću, Markočeviću i Đukiću sudi se u odvojenom predmetu za zločine počinjene u Tesliću.

Svjedok S-2 je kazao da su “Miće” na kraju pohapšene. Odbrani je potvrdio da im se, po dolasku “Mića”, obratio jedan narednik koji je imao bijeli opasač.

Branilac Milorad Rašević svjedoku je predočio raniji iskaz u kojem je naveo da je poznavao Savića iz viđenja kao radnika Centra iz Doboja.

“Tvrdim da ga nisam znao, ali svi su pričali da je on. Greška je to da sam ga znao iz viđenja iz Doboja”, kazao je S-2.

On je kazao da je od pripadnika “Mića” poznavao Stojana Đurića iz Teslića, koji je bio prijeratni kriminalac.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.

Marija Taušan