Suđenje

Počelo ponovno suđenje Daliboru Krstoviću zbog zločina u Kalinoviku

23. Septembra 2022.16:10
Na Višem sudu u Beogradu počelo je ponovno suđenje Daliboru Krstoviću, ranije osuđenom na devet godina zatvora zbog silovanja počinjenog 1992. u Kalinoviku, ali je presudu ukinuo Apelacioni sud i vratio u februaru na ponovno suđenje.


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

I drugi put pred Sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu, optuženi Dalibor Krstović se izjasnio da nije kriv po optužnici.

Branilac Jovan Vukčević tražio je da Sud izvede sve dokaze tvrdeći da Odbrana neke svjedoke Tužilaštva nikada nije vidjela niti ih ispitala.

“U iskazu svjedoka B-4, Tužilaštvo je zatamnilo dio izjave koja se odnosi na to da mu je obećano da će, ukoliko bude svjedočio protiv mog branjenika, sebi izdejstvovati blažu kaznu u drugom predmetu”, rekao je Vukčević.

Na ovom ročištu saslušana su dva svjedoka putem međunarodne pravne pomoći videolinkom iz zgrade Suda Bosne i Hercegovine.

Dragan Cerovina, svjedok Tužilaštva, bio je policajac na osiguravanju zgrade Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

On je kazao kako optuženog nije ranije poznavao dok se nije oženio Slađanom Mandić, sa čijom porodicom je u prijateljskim odnosima.

Cerovina je naveo kako u školu niko nije mogao ući dok je on bio stražar, te da su u školu dovedeni žene i djeca iz Gacka.

“Nisam znao da su tu zatvoreni muslimani iz Kalinovika, kasnije sam to saznao, ali više nisam radio na osiguravanju zgrade”, rekao je Cerovina.

Svjedok je kazao kako mu je 2007. godine prijatelj Ranko Krstović došao kući i ispričao da je Dalibor silovao neku ženu u školi.

“Ranko mi je rekao tada kako cijeli Kalinovik to zna”, ispričao je svjedok.

Drugi svjedok Tužilaštva Miloš Veletić također je bio policajac zadužen za osiguravanje škole tokom 1992. godine u Kalinoviku.

Veletić je kazao kako su u školi bili zatvoreni muslimani iz Gacka i Kalinovika, te da ih je bilo oko stotinu.

“U mojoj smjeni nikada niko nije ulazio u školu, niti sam čuo da je neko silovan”, rekao je Veletić.

Prvostepenom presudom u maju 2021. Krstović je osuđen na devet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno što je na teritoriji općine Kalinovik, neutvrđenog dana tokom augusta 1992., kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), izvršio silovanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti.

Presudom je utvrđeno da je Krstović došao u Osnovnu školu “Miladin Radojević” u Kalinoviku, gdje su se nalazili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, silovao oštećenu i također dozvolio vojniku koji je bio s njim da je siluje.

Istom presudom oštećena je radi ostvarivanja svog imovinskopravnog zahtjeva upućena na parnicu.

Optužnicu protiv Krstovića je 2017. godine podiglo Tužilaštvo BiH, a kasnije je njegov predmet preuzelo pravosuđe u Srbiji.

 

Selma Boračić Mršo