Suđenje

Bjelošević: Zatražen pritvor za optuženog zbog uticaja na svjedoke

21. Septembra 2022.14:07
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da odredi pritvor Andriji Bjeloševiću, optuženom za zločine počinjene na području Dervente, zbog mogućnosti bjekstva i uticaja na svjedoke, dok je Odbrana zatražila uvođenje mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Edin Muratbegović je u obrazloženju prijedloga za određivanje pritvora naveo kako je Državno tužilaštvo zaprimilo pozive pet od ukupno osam svjedoka Optužbe te da njihovi iskazi ukazuju da su uznemiravani zbog toga što namjeravaju svjedočiti protiv optuženog.

“Iz njihovih iskaza se može vidjeti da je optuženi direktno ili posredstvom drugih ljudi vršio uznemiravanje”, rekao je Muratbegović.

On je dodao kako se svjedoci plaše za svoju i sigurnost svojih porodica, te da prijetnje koje su svjedoci dobili idu u smjeru da ih se odvrati od svjedočenja na Sudu BiH ili da promijene iskaze.

“Optuženi želi izvršiti pritisak na ključnog svjedoka Tužilaštva, na kojem se zasniva optužnica, a ako bi taj svjedok odbio ili izmijenio iskaz, Tužilaštvo bi moralo odustati od daljeg gonjenja”, objasnio je tužilac Muratbegović.

Slobodan Cvijetić, advokat optuženog Bjeloševića, predložio je da se njegovom branjeniku uvede mjera zabrane kontaktiranja sa osobama koje su navedene u optužnici i podsjetio je kako mu je Sud BiH već odredio mjere zabrane putovanja, u sklopu čega su mu oduzete putne isprave.

Cvijetić je netačnim ocijenio navode da njegov branjenik utiče na svjedoke na bilo koji način.

“Mi se borimo protiv organizovane grupe lažnih svjedoka”, kazao je Cvijetić.

Naveo je kako smatra da Tužilaštvo BiH želi pritvor za Bjeloševića da bi ga uklonilo jer se suđenju u drugom, odvojenom predmetu – u kojem se optuženom sudi s Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila, ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima – bliži kraj.

“U oba predmeta je isti tužilac, zato mislim da ga tužilac želi skloniti, kako ne bismo uspjeli spremiti odbranu”, naveo je Cvijetić.

Optuženi Bjelošević je tokom obraćanja Sudu rekao kako ne namjerava bježati iz BiH, te da nije kontaktirao nikoga od svjedoka.

“Želim da odbranim svoju čast i dostojanstvo, zbog svojih predaka i potomstva”, kazao je Bjelošević.

Tužilaštvo BiH tereti Bjeloševića da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, tokom 1992. i 1993. godine u više navrata naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente, gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu, te je u najmanje četiri navrata, pod prijetnjom sile i prinude, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti.

Sud BiH će odluku o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora donijeti naknadno.

Selma Boračić Mršo