Suđenje

Paravac i ostali: Bjelošević i Savić boravili u policijskoj stanici zajedno s “Mićama“

13. Septembra 2022.14:35
Svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je da su optuženi Milan Savić i Andrija Bjelošević boravili u policijskoj stanici u Tesliću 1992. godine, u vrijeme kada je tu bila i jedinica “Miće” i kada su se dešavala privođenja osoba druge nacionalnosti.


Teslić. Foto: BIRN BiH

Svjedočeći na suđenju Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, koji su optuženi za učešće u progonu bošnjačkih i hrvatskih civila sa područja Doboja i Teslića, Rosa Radišić je rekla da je u maju i junu 1992. godine radila kao daktilografkinja u policijskoj stanici u Tesliću, te da je načelnik stanice bio Dušan Kuzmanović.

“Kucala sam ako treba neka izjava, zabilješka, bilo šta”, objasnila je Radišić.

Prema njenim riječima, u maju mjesecu je došla grupa iz Doboja, koja se zvala “Miće”.

“Došli su nepoznati ljudi; ušli su u stanicu naoružani i za sve radnike druge nacionalnosti pitali da li su tu. Njih nije bilo, nisu dolazili na posao”, kazala je ona.

Nedugo nakon njihovog dolaska, privođena su određena lica, rekla je, dodavši kako je jedne prilike, sa sprata policijske stanice gdje je radila, čula glasnu muziku i jauke.

“Onda je počelo privođenje, policijski čas. U stanicu su se privodila lica druge nacionalnosti”, kazala je Radišić, dodajući kako joj je poznato da je postojao spisak za privođenje.

Navela je da je od ranije znala za Milana Savića, ali da ga nije lično poznavala, te da je on, kao i Andrija Bjelošević, došao zajedno s “Mićama“ u policijsku stanicu. Bjelošević je, kako je navela, često kontaktirao sa starješinama, ali i naređivao privođenje lica. Dodala je da je je čula kako je Bjelošević “šef svim ‘Mićama’ i ostalim policajcima“.

Radišić je rekla da su ljudi zatvarani u pritvorsku stanicu sve do hapšenja “Mića“, objasnivši da je dolaskom Predraga Radulovića, koji je preuzeo stanicu, uhapšen Kuzmanović.

Prema njenim riječima, nedugo prije hapšenja “Mića“ je dobila otkaz kao daktilografkinja, ali nakon Radulovićevog dolaska, vraćena je na posao.

Kako je rekla, poznato joj je da su civili odvezeni na Borje, gdje su zakopani u grobnice.

Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Avokat Miodrag Stojanović je upitao svjedokinju da li se sjeća kako je izgledao Bjelošević u tom periodu, na šta je odgovorila da se ne može sjetiti, kao i da ne zna šta je on radio 1992. godine, te da joj nije poznato kakav je njegov odnos bio sa Savićem, niti ko je kome bio nadređeni.

Na upit Odbrane da li je fizički boravila u prostoriji gdje su se donosile odluke, te da li je bila prisutna kada je načelnik izdavao naređenja, svjedokinja je kazala da nije.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. septembar.