Suđenje

Đuričić i ostali: Polomili mu ruke i rebra u “Uzamnici”

13. Septembra 2022.12:31
Na suđenju za zločine u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze preminulih svjedoka koji su govorili o premlaćivanju, seksualnom zlostavljanju, smrtnim slučajevima i drugim nečovječnim djelima počinjenim od 1992. do 1994. godine.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Islam Kustura je u iskazima naveo da je sa suprugom i majkom 3. oktobra 1992. odveden u “Uzamnicu”, gdje ih dočekao “komandant Đure”.

“Odveo nas je na ručak… Pozvao je čuvara i rekao da nas odvede u hangar”, izjavio je Kustura.

Dodao je da su hranu dobijali tri puta dnevno, da su imali madrace i ćebad, da im je zimi bilo hladno te da nisu imali toalet. Svjedok je naveo imena čuvara, među kojima i Miću Spasojevića, kojeg je označio kao šefa. Kako je kazao, čuvari su tukli zatočenike i neki su podlegli. Ispričao je da je Meho Bećirević bio izveden i da su čuli jauke.

“Ujutro kad smo se probudili, vidio sam Mehino tijelo kako mrtvo leži”, naveo je Kustura u iskazu.

On je rekao da su dolazili vojnici “sa strane” i tukli ih, a da su njemu obje ruke i rebra bili polomljeni na više mjesta.

“Đure komandant ponekad je dolazio u hangar. Morao je znati šta se dešava”, naveo je svjedok.

On je kazao da je čuo kako je Mićo izvodio mlađe žene i muškarce, koji su tjerani da ih siluju. Dodao je da se to nije dešavalo kad je Đure bio tu. Naveo je da mu je majka, koja je imala 90 godina, umrla u logoru u februaru 1994., a iste godine u oktobru je razmijenjen.

Kustura je rekao da ga je Spasojević jednom udario. Odbrana je kazala da bi svjedoka pitala zbog čega to nije spomenuo u prvom iskazu, kao i o nekim drugim kontradiktornostima.

Za zločine u “Uzamnici” sudi se Milomiru Đuričiću u svojstvu upravnika logora te Vukadinu Spasojeviću, zvanom “Mićo” i “Era”, u svojstvu razvodnika straže. Na teret im je stavljen progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Šaban Muratagić posvjedočio je u istrazi kako su zatočenike tukla lica koja su dolazila u logor. Naveo je da su 2. oktobra 1992. ta lica odvela veću grupu zatočenika, a da su kasnije dovođeni drugi.

Branilac Petko Pavlović je rekao da bi ovog svjedoka pitao o navodima drugih svjedoka da je i sam učestvovao u zlostavljanju zatočenika i da je imao bliske odnose sa grupom koja je dolazila.

Behija Dizdarević navela je da je u logoru, uz druge poslove, radila na dijeljenju hrane. Ona je potvrdila da je vidjela da su dvojica zatočenika bila u samicama.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.

 

Marija Taušan