Suđenje

Đuričić i ostali: Uživanje u zlostavljanju

6. Septembra 2022.12:56
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, pročitani su iskazi preminulih svjedoka koji su govorili o zatočeništvu u logoru “Uzamnica”, tokom kojeg je bilo premlaćivanja, seksualnog zlostavljanja, smrtnih slučajeva i nestanaka.

Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Pročitana su dva iskaza zaštićenog svjedoka S-4, koji je sa ocem, bratom i sestrom bio zatvoren u “Uzamnici” od septembra 1992. godine. On je rekao da su u logor dolazile razne grupe sa strane i premlaćivale zatočenike.

Kako je naveo, prozvao bi ih stražar Mićo Spasojević, čije je ime saznao od jednog zatvorenika.

“Tamo je bila ekipa koja je tukla… Mi unutra smo čuli jauke”, kazao je S-4.

On je naveo da su ga tjerali da se ljubi s bratom i da je seksualno zlostavljan. Rekao je da su žene bile u posebnoj prostoriji i da se čula vriska.

“Vidio sam uplakane S-2 i S-3. Mogao sam samo pretpostaviti šta se dešavalo”, naveo je svjedok.

On je rekao da je razmijenjen u decembru 1992. a da su članovi njegove porodice ostali. Kazao je da je saznao da mu je otac preminuo 25. marta 1994. u “Uzamnici” i da smatra da je to posljedica zlostavljanja.

S-4 je rekao da mu je zatočeništvo u logoru ostavilo posljedice po zdravlje.

“Ne znam šta to može biti da čovjek zlostavlja čovjeka i da uživa u tome”, naveo je svjedok.

Branilac Petko Pavlović kazao je da bi svjedoka pitao zašto u prvoj izjavi nije spominjao Spasojevića, kao i da li je tačno da njegovoj sestri niko nije rekao ni ružnu riječ.

Za zločine u “Uzamnici” sudi se Milomiru Đuričiću u svojstvu upravnika logora te Vukadinu Spasojeviću, zvanom “Mićo” i “Era”, u svojstvu razvodnika straže. Na teret im je stavljen progon bošnjačkih civila zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Tužiteljica Enisa Adrović pročitala je šest iskaza preminulog Nurke Derviševića, koji je u “Uzamnici” bio zatvoren od 9. jula 1992. godine. On je kazao da ga je zatvorenik Šaban Muratagić tukao dok je Mićo Spasojević stajao, rekavši mu na kraju: “Jesi vidio što te ustaša izudara?”

Muratagić mu je, kada ga je pitao što ga je tukao, odgovorio da mu je Mićo rekao da to uradi.

Dervišević je govorio o većem broju slučajeva premlaćivanja zatvorenika, odvođenja nekih koji više nikad nisu viđeni, kao i o smrtnim slučajevima.

On je govorio i o licima koja su upravljala logorom, navodeći da je Đuričić Đure bio u jednom periodu komandir straže. Optuženi Đuričić je prokomentarisao da to nije tačno.

Suđenje se nastavlja 13. septembra.

Marija Taušan