Suđenje

Hadžić i ostali: Jedinice iz Kaknja poslate u Brezu

1. Septembra 2022.12:56
Na suđenju za zločine u selu Čemerno (opština Ilijaš), svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su jedinice iz Kaknja 1992. bile poslate u Brezu.
Hadžić Džemal i ostali. Foto: Sud BiH

Jusuf Mušinbegović kazao je da je od juna 1992. bio na čelu Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Kaknju. On je naveo da je jedna četa iz Kaknja već bila poslata u Brezu, a po njegovom dolasku još jedna.

“Tamo je bilo dejstva. Kakanj nije bio pod dejstvima”, izjavio je Mušinbegović.

Prema njegovim riječima, čete iz Kaknja su bile pretpočinjene TO u Brezi, odnosno Odredu “Sretno”.

Tužilac Vladimir Simović konstatovao je da svjedok u istrazi nije spominjao TO već samo Odred “Sretno”, na šta je Mušinbegović kazao da ne zna kad je on formiran.

“Znam da su bile u Odredu ‘Sretno’, samo ne znam od kada”, rekao je svjedok.

Kazao je da je naknadno saznao da je u junu 1992. izvršen napad na Čemerno, odakle je haubicama građana Breza. Dodao je kako je čuo da su sa vojnicima stradali i civili, a da su u akciji učestvovali četa iz Korita i Odred “Sretno”. Kazao je da je poginuo jedan pripadnik iz Kaknja.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane, te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, Mušinbegović je pojasnio da su odgovornost za čete iz Kaknja imali oni kojima su one bile pretpočinjene. Kazao je da nije imao pisanu naredbu o pretpočinjavanju.

“Nama se naređivalo usmeno iz Okružnog štaba u Zenici”, rekao je svjedok.

On se složio sa Ganićevim braniocem Senadom Pizovićem da se manevarski Odred “Sretno” mogao upotrebljavati samo po naredbi ili uz saglasnost regionalnog ili republičkog štaba.

Složio se i da je, u slučaju prekršaja, komandant u čijoj su zoni dejstva bio dužan proslijediti izvještaj.

“Tamo gdje je otišao, taj odgovara, ako je pridodat tom Štabu”, kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca, rekao je da ne zna ko je kome bio pridodat ili je djelovao u sadejstvu tokom akcije u Čemerno.

Suđenje se nastavlja 15. septembra.

Marija Taušan