Vijest

Srbija: Odložen početak suđenja Milenku Živanoviću

Početak suđenja ratnom komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenku Živanoviću odložen je nakon što su tužioci iz Bosne i Hercegovine ponudili da predmet ustupe Srbiji.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN.

Viši sud u Beogradu odložio je danas prvo ročište na suđenju Živanoviću, optuženom za zločine nad Bošnjacima iz Srebrenice 1995. godine, kako bi se razmotrila ponuda o formalnom transferu predmeta iz Bosne i Hercegovine.

Sudija Mirjana Ilić je kazala da je prošle nedelje Viši sud u Beogradu obavešten da je “Tužilaštvo BiH takođe podiglo optužnicu (protiv Živanovića) za zločine protiv čovečnosti u vezi istih događaja koji su predmet ove optužnice i da je spremno da podnese zahtev za ustupanje predmeta (Srbiji)”.

Slučaj je već bio u fokusu kontroverzi jer je Živanović, gotovo istovremeno, optužen i u BiH i u Srbiji za slične zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, što je pokrenulo pitanja o motivima tužilaca.

Prema optužnici koja je podneta u Srbiji, Živanović je “naredio prisilno preseljenje muslimansko-bošnjačkog civilnog stanovništva sa određenih područja u zoni odgovornosti Drinskog korpusa (VRS) i svojim naredbama i radnjama učestvovao u prisilnom preseljenju muslimansko-bošnjačkog civilnog stanovništva iz zaštićene zone Srebrenica”.

Živanović je u Bosni i Hercegovini optužen da je vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematskom napadu usmerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tereti se i da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Optužnica u BiH podignuta je sredinom decembra 2021. godine, a u Srbiji dve nedelje kasnije.

Živanović je na zahtev BiH dva puta saslušan u Srbiji, poslednji put u decembru 2021. godine. Bosanskohercegovački tužioci su rekli da u tom trenutku nisu znali da je u Srbiji u toku postupak protiv Živanovića.

Srbija i BiH imaju potpisan sporazum koji omogućava da države jedna od druge preuzimaju krivične postupke.

U slučaju Živanović, Tužilaštvo BiH je obavestilo svoje kolege u Srbiji da je potrebno da zatraži saglasnost od 23 žrtve u ovom predmetu, pre nego što zvanično predloži njegovo ustupanje.

Zbog toga je Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Srbije predložilo da se početak suđenja Živanoviću odloži do donošenja odluke, a prvo ročište je zakazano za septembar.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English